Toata lumea stie ca legumele, fructele si cerealele te mentin in forma si te ajuta la dieta. Tot asa, toata lumea a auzit de nenumarate ori ca prea multa grasime imbatraneste, imbolna-veste si ingrasa.
Si asta este adevarat, dar numai atunci cand e vorba de grasimile „gresite”. Pana nu de mult, nu s-a tinut cont de cat de importante sunt anumite grasimi pentru sanata-tea noastra.
Printre altele, ele au grija de o piele frumoasa, stimuleaza dezvoltarea creierului, protejeaza inima si vasele sanguine. Iar de curand, s-a descoperit ca grasimile ajuta chiar si la slabit. Sa insemne asta ca de maine putem manca mult unt pe paine si sosuri delicioase de smantana?
Mai bine nu! Dar, daca stii sa alegi la capitolul grasimi, lupta neplacuta cu fiecare gram va lua sfarsit. Cee ce trebuie sa stii este ca exista mai multe tipuri de grasimi. In primul rand, sunt feluri care, daca abuzezi de ele, stimuleaza depunerile in vasele de sange si, astfel, duc la boli de inima si vasculare. Acestea se gasesc in cartofi prajiti, mezeluri grase, branza, ciocolata, prajituri. Ramane valabila vechea regula: totul cu masura.
In al doilea rand, exista grasimi care au exact efectul contrar. Sunt adevarati stimulenti pentru inima si vase. Se gasesc mai ales in uleiul de masline si de rapita, in nuci sau margarina dietetica si, in cantitati mai mici, in unt. Aces-tea ar trebui sa fie preferatele tale in bucatarie. Dar nu le folosi in exces, caci, nici in acest caz, cantitatea nu ajuta la nimic.
Cea de-a treia grupa de grasimi este un adevarat succes: pentru ca asa-numitii acizi grasi Omega-3 mentin elasticitatea vaselor sanguine, alina inflamatiile, mentin pielea neteda, protejeaza sistemul nervos si stimuleaza chiar dezvoltarea creierului.
Si, pe deasupra, raspund si de buna-dispozitie. Cea mai buna sursa de astfel de grasimi este pestele oceanic – macrou, somon, ton, hering. Mananca mai mult din aceste alimente!
Organismul are nevoie de aceste grasimi, dar nu le poate produce. Expertii sunt de parere ca trei mese pe saptamana cu peste nu strica.
Cu 9 calorii/gram, grasimile „cantaresc” dublu decat celelalte doua alimente principale: hidratii de carbon si proteinele. In mod normal, organismului ii vine foarte usor sa transforme caloriile din grasimi in kilograme in plus.
Dar exista si grasimi „zvelte”. Asa numitul „CLA” (acid linolic conjugat) din lapte, dar si din carnea de vita sau de miel, are un efect dublu: spijina, in acelasi timp, descompunerea grasimii din corp si compunerea masei musculare. In plus, CLA apara de cancer.
Cine vrea sa slabeasca ar trebui sa mai tina minte inca o notiune: „MCT” (acizi grasi cu catena medie). MCT arata ca grasimea are acelasi gust, dar stimuleaza metabolismul si nu se transforma in pernute de grasime. Cine va consuma aceste produse obtinute din ulei de nuca de cocos (de ex. margarina, ulei) va slabi mai usor.
Unde gasim grasimile „simpatice”?
Peste oceanic – sursa nr. 1 de acizi grasi Omega-3. Cei mai buni: somon, ton, hering, macrou.
Nuci/migdale – aport de acizi grasi nesaturati, buni pentru inima; in plus, au vitamina E si minerale.
Ulei de masline – acizi grasi nesaturati care coboara nivelul colesterolului; vitamina E, care apara de radicalii liberi.
Ulei de rapita – acizi grasi nesaturati, asemanatori cu cei din uleiul de masline, dar cu gust neutru.
Lapte/lactate – contin CLA care apara de cancer si stimuleaza arderea grasimilor.
Foto: arhiva Edipresse