Medicii recomanda inceperea unui program de exercitii fizice din al doilea trimestru de sarcina, imediat ce fatul incepe sa miste.
In trimestrul al doilea de sarcina, gimnastica are un rol de prevenire a durerilor si de ameliorare a diverselor probleme pe care le are femeia insarcinata. Se urmareste, astfel, ameliorarea circulatiei periferice, atenuarea crampelor musculare si a durerilor lombare, repausul coloanei vertebrale in axul sau, tonifierea musculaturii, prevenirea obezitatii.
Medicul ginecolog iti va da indicatii despre locul in care poti practica, sub supraveghere de specialitate, diferite exercitii fizice, deoarece exista riscul sa fie provocat avortul spontan sau sa fie declansata nasterea (daca femeia este in al treilea trimestru de sarcina). De asemenea, pe langa aceasta gimnastica, trebuie sa iti stabilesti in fiecare zi o perioada de 15-20 de minute de plimbare in aer liber. Foarte indicat este si inotul, cu conditia ca bazinul sa fie extrem de curat.
Inainte de a incepe propriu-zis programul de exercitii fizice, specialistul kinetoterapeut este obligat sa iti testeze capacitatea de efort.
Iata un astfel de procedeu:
1. in stare de repaus, se masoara pulsul si tensiunea arteriala
2. se pedaleaza cinci minute pe o bicicleta ergonomica
3. se urca si se coboara cinci minute o scarita de gimnastica
4. se executa zece genuflexiuni
5. se compara datele obtinute (dupa fiecare etapa se masoara iar pulsul si tensiunea arteriala).
In functie de rezultate, kinetoterapeutul stabileste un program de gimnastica personal, in care se vor respecta trei etape de baza:
1) incalzire usoara
2) gimnastica pentru femeile aflate in al doilea trimestru de sarcina/invatarea tehnicii nasterii pentru cele aflate in ultima perioada de sarcina
3) relaxarea (aceasta etapa are dublu rol: revenirea organismului dupa efort si obisnuirea gravidei cu relaxarea „la comanda – foarte utila in timpul nasterii)
Prof. Cerasela Radu, specialist kinetoterapeut, la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu: „Femeile insarcinate trebuie sa-si ia anumite precautii inainte de inceperea unui program de gimnastica speciala pentru perioada de graviditate: 1. la consultul medical de specialitate se cere avizul medicului ginecolog, singurul in masura sa stabileasca daca se recomanda gimnastica; 2. programul de gimnastica se va desfasura sub supraveghere si indrumare de specialitate; 3. pauzele dintre exercitii vor fi mai mari sau egale cu timpul efectiv de lucru; 4. se recomanda ca un exercitiu sa fie repetat de maximum cinci ori, chiar in conditiile in care gravida nu se simte obosita; 5. in timpul sarcinii nu se executa exercitii care solicita abdomenul; 6miscarea va fi coordonata cu respiratia, pentru a se asigura o buna oxigenare a organismului mamei si a fatului; 7. in pozitia culcat, se va urmari ca partea superioara a corpului sa fie deasupra planului de sustinere (se folosesc in acest sens niste perne).” |
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3