4 rele „dulci:
De ce e atat de rau sa consumi zahar? Nutritionistii ne avertizeaza de multa vreme ca:
1. In exces, duce la obezitate
Fiecare suc in plus creste cu 60% riscul ca un copil sa devina supraponderal, arata studiile.
2. Cauzeaza aparitia cariilor
Este dovedita legatura dintre consumul de zahar si aparitia cariilor. Stomatologii recomanda spalarea pe dinti dupa fiecare gustare dulce.
3. Provoaca boli de inima
Cu cat mancam mai putin zahar, cu atat nivelul trigliceridelor este mai scazut si descreste riscul de boli cardiace.
4. Contine calorii „goale
Zaharul este un carbohidrat simplu, fara nutrienti si ocupa in stomac locul altor mancaruri, mai hranitoare.
Dependent de dulce
Evident, toti copiii vor face cunostinta cu zaharul, mai devreme sau mai tarziu. Dar nu trebuie sa le alimentam „dependenta. Intr-un fel se pune problema in cazul unui copil care merge la o zi de nastere si care nu poate refuza o felie de tort, fara a parea nepoliticos, si altul e cazul unui bebelus care nu tine musai sa ingurgiteze ditamai bucata de cozonac sau inghetata.
Cum reduci din consumul de zahar
Nu te lasa pacalita de etichete. Citeste-le cu atentie si tine minte ca 4 g de zahar inseamna, de fapt, o lingurita. Redimensioneaza portiile: in locul unui castron, foloseste o cana mica atunci cand servesti inghetata.
Da-i copilului sa aleaga: fie desert, fie un suc – niciodata ambele. Evita, pe cat posibil, mancarurile prea procesate. Verifica de doua ori: adesea, produsele „dietetice au mai mult zahar decat cele normale.
Fa un compromis: daca interzici categoric dulciurile, nu vei face decat sa-l determini sa vrea si mai multe. Da-i o bucata mai mica de ciocolata, dar si una de mar sau altceva fara zahar adaugat.
Acadele, inghetata, croissant, ciocolata – daca mananca de toate intr-o zi, un copil ingurgiteaza 42 de lingurite de zahar!
Cateva alternative
– In loc de iaurt cu aroma de fructe, oferiti-i copilului un iaurt simplu, in care ati amestecat bucati de fructe si/sau jumatate de lingurita de miere (daca cel mic are peste un an). Mierea ajuta si la absorbtia calciului.
– Oferiti-i fructe proaspete: veti scapa de cele 33 g de zahar necesare pentru indulcirea unui singur fruct din borcan.
– Inlocuiti sucul acidulat de fructe cu o bautura pregatita in casa din apa minerala si cateva felii de fructe, plus-minus, miere sau zahar brun.
– Daca ii place laptele cu cacao, preparati-i-l in casa. Veti scapa de gramele in plus de zahar din variantele gata ambalate.
– Gatiti cat mai putin legumele si fructele, pentru a evita pierderea aromelor lor, care se cer apoi inlocuite cu adaosuri de zahar ori sare.
Ofer recompensa!
Una dintre marile greseli pe care o fac parintii, bunicii, bonele sau educatorii este ca ofera dulciurile ca recompensa. Fie pentru ca cel mic a mancat tot din farfurie, ceea ce poate interfera cu propria lui senzatie de satietate si-l poate determina sa manance mai mult decat ar avea nevoie, fie ca rasplata pentru o fapta buna. Dulcele nu trebuie supraevaluat: este doar o parte a dietei, nu cea mai importanta.
Text: Simona Calancea Dumitrascu, Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2