Teoria pe care se bazeaza sustine ca aportul de carbohidrati (proveniti din paine, cartofi, paste fainoase, orez) determina organismul sa produca mai multa insulina, iar aceasta, fiind un hormon care regleaza metabolismul, incurajeaza, la randul ei, depunerea grasimilor.
Regimul presupune practic excluderea tuturor carbohidratilor (inclusiv a celor care se gasesc in fructe si unele legume) pentru a constrange organismul sa arda grasimi. Asa cum o masina are nevoie de benzina, la fel si corpul nostru are nevoie de combustibil, iar carbohidratii sunt un real combustibil pentru organismul uman; in lipsa lor, ardem grasimi.
Ce riscuri presupune dieta fără carbohidrați?
In ciuda succesului de care se bucura in randul celor care au slabit astfel, dieta nu este nicidecum preferata medicilor nutritionisti, potrivit carora acest regim de slabire este nesanatos si poate fi chiar periculos.
Ei spun ca eliminarea carbohidratilor din alimentatie provoaca oboseala si nervozitate. In plus, multe dintre alimentele bogate in proteine au si un continut mare de grasimi saturate, ceea ce poate creste colesterolul si, implicit, riscul bolilor de inima si al accidentelor vasculare.
Ce spune specialistul despre dieta fără carbohidrați
Dr. Nicoleta Mihaela Mandrescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice: „Proteinele au rol de stimulare a ritmului metabolismului, accelerand arderile, au efect de satietate, combat astenia, cresc rezistenta la infectii, mentin tonusul normal al organismului.
Asa cum absenta proteinelor este de neconceput chiar si in cazul dietelor hipocalorice, nici dietele hiperproteice nu sunt considerate fiziologice.
Aportul crescut de proteine animale (carne, lactate, oua) poate duce la cresterea colesterolului sangvin, acidifica organismul si accelereaza procesele de oxidare, implicate in imbatranirea organismului. De asemenea, in cazul persoanelor predispuse, poate precipita un atac de guta.
Sugestie:
Atunci cand vrei sa dai jos cateva kilograme, urmeaza dieta numai timp de doua-trei saptamani; pe termen lung, nu este sanatos sa excluzi carbohidratii din regimul tau alimentar. Dacă totusi ai de gand sa adopti dieta pentru mai mult timp, specialiștii te sfătuiesc
Ce ai voie să mănânci în dieta fără carbohidrați
unele legume sărace în carbohidrați (dar slăbirea va fi mai lentă):
Ce nu ai voie să mănânci dacă ții dieta fără carbohidrați
• Fructe (o pară de mărime medie are 25 g carbohidrați, o banană mică are 23.7 carbohidrați)
• Legume – cartofi, fasole, mazăre, etc.
• Lapte
• Orice e făcut din cereale – pâine, paste, produse de patiserie. Pâine integrală este şi ea interzisă.
• Dulciuri de orice fel – biscuiţi, ciocolată, bomboane, etc.
• Zahăr, miere, fructoză.