Cercetari recente demonstreaza ca nutrientii esentiali pierduti in lipsa unui mic dejun (ce trebuie sa acopere intre 20-30% din necesarul zilnic de energie) nu pot fi recuperati din celelalte mese ale zilei. Uite de ce mai este important să mănânci dimineața.
Un mic dejun sanatos contribuie la dezvoltarea unui comportament alimentar optim – spun specialistii, care ne amintesc ca mic dejunul este cea mai importanta masa a zilei.
Prima masa a zilei este cu atat mai importanta pentru persoanele active, al caror necesar energetic, dar si cosum de vitamine si minerale – sunt foarte ridicate.
Dupa 8-12 ore de repaos culinar, corpul trebuie sa-si refaca nivelul de glocoza – esentiala pentru functionarea creierului si mentinerea energiei, dar si pentru buna functionare a muschilor, solicitati in diferitele activitati de peste zi.
Mic dejunul este masa peste care nu ai voie sa sari nici macar atunci cand ai inceput o cura de slabire – ba, dimpotriva, un mic dejun consistent ajuta la „managementul” greutatii și reglează nivelul colesterolului. Cei care sar peste micul dejun tind să recupereze caloriile la celelalte mese și se îngrașă mai repede – au arătat studiile.
Copiii care mănâncă un mic dejun consistent dau mai mult randament la școală, au mai multă putere și anduranță pentru activitățile sportive și demonstrează o mai bună coordonare mână-ochi. În plus, sunt mai echilibrați emoțional, pentru că micul dejun mâncat în familie este un prilej de a crea și înnoda legăturile de familie, spun psihologii.
Contrar părerii generale, conform căreia carbohidrații îți conferă mai multă energie, dacă vrei să slăbești, cel mai bine este bine ca la micul dejun să mănânci proteine, care conferă energie organismului pentru mai multe ore. Mai multe studii realizate de nutriționiști americani arată că cei care mănâncă ouă (fierte, sau făcute în tigaie de teflon, fără ulei și șuncă, de preferat) se simt mai sătui și consumă mai puține calorii pe durata zilei decât cei care încep ziua cu o gustare cu carbohidrați.
foto Shutterstock