Ai născut! După nouă luni în care ai aşteptat să simţi pe propria-ţi piele cum e posibilă cea mai mare minune a lumii, a urmat altă etapă, alăptarea.
Mintea ta era numai la ce să mănânci ca să nu facă puiul colici, alergii, să crească suficient… Dar iată că nicio haină nu ţi se mai potriveşte, iar familia te alintă „elefănţica”…
Şi atunci, te arunci orbeşte în severe cure de slăbire, sperând să revii de unde-ai plecat… Aduni teancuri de reviste, suni disperată la prietene…
Cele mai curajoase îşi întreabă medicul, cumpără ceaiuri de slăbit sau apelează la tot felul de specialişti (mai mult sau mai puţin oneşti).
Indiferent ce metodă alegi, ai vrea să slăbeşti imediat, să scapi de vergeturi şi mai ales de inestetica burtă.
Cum, n-ai mâncat două zile şi nu se vede nimic pe cântar? Te apucă depresia, mai ales că ai început serviciul, toţi cei din casă mănâncă normal, ajungi târziu acasă şi mai trebuie să şi găteşti, timpul parcă s-a hotărât să curgă împotriva ta…
Simţi că nu ajungi la un liman?
Reguli de bază pentru a slăbi sănătos după alăptare:
- Propune-ţi obiective realiste! Ai 80 de kilograme şi vrei să ajungi la 40? Nu vei reuşi şi vei sfârşi prin a renunţa, căci lipsa obiectivelor posibile face ca întreaga cură de slăbire să fie fugă după vânt, lipsită de motivaţia unei reuşite, fie ea şi parţială. O cură echilibrată înseamnă a slăbi câte puţin – unul-două kg pe lună – şi apoi a-ţi menţine greutatea obţinută. Într-un cuvânt, nu e vorba doar de voinţă, ci şi de perseverenţă…
- Respectă orarul meselor! O dietă adevărată înseamnă să mănânci adaptat noilor necesităţi ale corpului, adică să mănânci puţin şi des. Astfel, organismul nu va resimţi senzaţia acută de foame.
Mănâncă dimineaţa, chiar dacă numai o cană cu lapte. Micul dejun este cea mai importantă a zilei, când îţi poţi permite să aduni calorii. Mănâncă pâine, dar nu după ora 12… Pe scurt: trei mese principale, două gustări, nimic după ora 6 seara!
- Ce mănânci? În primul rând lactate – 500 ml lapte degresat pe zi, iaurt cu 0,1% grăsime, brânzeturi, dar nu caşcaval. Apoi fructe şi legume – 400-500 gr zilnic, dacă se poate crude. Cerealele sunt o altă sursă de vitamine din grupul B şi de fibre. Carnea slabă (200 gr zilnic) – pui, peşte, vită – este foarte importantă.
- Sportul? Obligatoriu! Dacă nu faci mişcare, nu reuşeşti să slăbeşti, iar greutatea va stagna la o anumită valoare, fără să mai coboare, oricât te-ai înfometa. Mişcarea trebuie făcută cu prudenţă la început, pentru că organismul este unul neantrenat.
Începe cu 10 minute de bandă şi 10 minute de bicicletă, de două ori pe săptămână, pentru a continua, în funcţie de toleranţa organismului, cu exerciţii pentru muşchii fesieri, abdomen, braţe.
Banda cu vibraţii te va ajuta să scapi de celulita nedorită.
Foto: shutterstock.com.