De acum inainte vom fi trei! De cand i-ai dat vestea si pana cand ati fost, cu adevarat, pusi in fata faptului implinit, ati avut timp sa va acomodati, sa numarati pana la trei in loc sa numarati pana la doi, sa deveniti mai responsabili si mai maturi.
Chiar daca ati avut la dispozitie noua luni pentru a va obisnui cu ideea ca veti fi parinti, venirea pe lume a unui copil reprezinta, intotdeauna, o mare perturbare si transformare a situatiei existente pana atunci.
Mai intai pentru tine, care treci brusc de la statutul de sotie la cel de mamica, apoi pentru iubitul tau, care se poate simti inlaturat – uneori pe buna dreptate – din relatia de „contopire pe care tovarasa lui de viata o continua, uneori, cu bebelusul.
Noul cuplu din… cuplu
Mama si bebelusul… un alt „cuplu! Nasterea reprezinta, intotdeauna, pentru femeie o transformare fizica… dar si psihica: noii mamici ii poate fi greu sa impace statutul sau de sotie cu acela, complet nou, de mama.
Tanara mama risca sa-si acapareze copilul, formand un alt cuplu cu acesta, si sa-l indeparteze, in mod spontan, pe tata din relatie. Relatia pe care mama o are cu bebelusul depinde, de asemenea, in mare parte de sentimentele pe care ea le are pentru sotul ei.
Daca inainte de venirea copilului pe lume cuplul nu era foarte unit, noua mamica va avea tendinta sa se „agate mai mult de copilul sau. Tatal, la randul lui, poate resimti sentimente de gelozie vazand ca sotia sa acorda atata atentie acestui nou membru al familiei.
Simtindu-se exclus, el va avea tendinta de a se indeparta de relatie, sa lipseasca din ce in ce mai mult din viata de familie. Aceasta este exact atitudinea opusa aceleia pe care ar trebui sa o adopte. Manifestarea maternitatii vine, de obicei, insotita de o scadere a libidoului mamei.
Lipsa dorintei sexuale a femeii se diminueaza, iar cauza pare a fi nivelul scazut de testosteron (in a carui producere poate sa apara o deficienta).
S-a constatat ca nivelul insuficient al acestui hormon se mentine pe parcursul alaptarii. O alta cauza este legata de schimbarea majora din viata unei femei: acum e absorbita de maternitate, copilul ii capteaza intreaga atentie si energie.
Este o perioada stresanta, iar stresul si oboseala afecteaza dorinta si raspunsul sexual. Studiile de specialitate subliniaza faptul ca aparitia primului copil in cuplu are ca efect sporirea nivelului de stres din cuplu si racirea relatiilor dintre parinti.
Ca sa nu disperi, tot studiile spun ca rata divorturilor este mai mica in randul cuplurilor care au copii, comparativ cu cele fara. Desi principala problema a aparitiei unui copil tine de faptul ca echilibrul care exista in familia formata din doua persoane incepe sa se piarda, sta in puterea ta de proaspata mama sa rezolvi problema, pentru ca balanta o refaci cel mai usor chiar tu.
Depinde de fiecare femeie si de puterea ei de a-si dramui timpul sa rezolve eventualele tensiuni aparute – pentru a le acorda celor doi oameni din viata ei atentie si dragoste, in mod egal. Pe de alta parte, situatia variaza si in functie de ceea ce se intampla in culisele fiecarui cuplu.
Daca relatia ta a fost deschisa si ai discutat cu iubitul tau inca din perioada graviditatii despre eventualele schimbari absolut firesti care vor aparea, atunci nu veti avea probleme.
Daca, insa, ati avut probleme inaintea sarcinii si ai sperat ca venirea pe lume a micutului va va salva relatia, s-ar putea sa fii dezamagita si sa nu ai parte de intelegerea si armonia pe care le doreai.
In concluzie…
Nu lasati plictiseala si obisnuinta sa se instaleze in relatia conjugala! Plictiseala este dusmanul intimitatii. Iesiti din rutina vietii de zi cu zi! Demarati un proiect, urmati un curs care va intereseaza pe amandoi, intalniti-va cu prietenii… Lasati discutiile despre grijile cotidiene: casa, banii, mancarea etc.
Important este sa iesiti din zona conflictului, a tensiunii si a plictiselii, oferindu-va prilejul de a descoperi noi laturi ale personalitatii celuilalt. Planuiti iesiri romantice, asa cum o faceati atunci cand erati proaspat indragostiti!
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2