Copilul tau incepe scoala

Nici nu stii cand a a trecut timpul! Parca ieri te intorceai cu el de la maternitate, si acum traieste emotiile primelor zile la scoala… Ajuta-l sa treaca cu bine peste acest moment important din viata lui si insufla-i dragostea de carte.

Cand incepe o buna educatie? Din primele zile de viata copilul invata.

Mai intai despre lumina, despre sunete, despre mirosuri, glasuri si chipuri. Copilul tau incepe studiul chiar de foarte devreme!

Ai observat cu cata pasiune isi priveste mainile minute in sir, cu cata atentie isi gusta, pe rand, fiecare deget?

Apoi incepe explorarea si cercetarea… prin dulapuri, pe sub paturi, prin iarba din parc sau prin blana catelului.

O buna educatie incepe de la nastere. Mama si tatal sunt profesorii cei mai importanti din viata copilului.

Spunem ca cei sapte ani de acasa sunt masura unui copil educat si este perfect adevarat. Educatia de pana la sapte ani este fundamentul succesului in achizitiile viitoare.

Cei sapte ani de acasa Cine este el, acum ca are aproape sapte ani si va merge la scoala?

Este, in mare masura, rezultatul educatiei de care a beneficiat de la trei la sase ani, atunci cand nevoia de initiativa este in crestere, iar relatia cu familia structureaza tot complexul personalitatii sale.

Pe parcursul acestei perioade, abilitatile motorii precum si cele verbale se dezvolta exploziv, ceea ce il determina pe copil sa fie mai agresiv si mai viguros in explorarea spatiului social si fizic. Copilul, in baza nevoii de initiativa, tinde la explorarea posibilitatilor sinelui.

Educatia, constand in sistemul de interactiuni intre parinti si copil, poate favoriza explorarea posibilitatilor sinelui sau poate duce la restrangerea lor. Cand spunem educatie, nu ne referim doar la ceea ce parintele transmite verbal copilului, ci la tot ceea ce face parintele in interactiunea cu copilul.

Felul in care i se adreseaza, felul in care ii corecteaza greselile, interactiunea in timpul jocului impreuna, cunoasterea regulilor si a limitelor, programul de igiena, programul alimentar si atitudinea parintelui, chiar si pe parcursul acestor activitati de rutina, sunt cuprinse in ceea ce numim educatia de pana la sase ani.

In acest interval, simtul initiativei creste simtitor, iar copilul poate fi incurajat de parinti prin a-i permite sa sara, sa alerge, sa se joace, sa exploreze, sa decida, sa aleaga, sa intrebe, sa fie lider, sa creeze, sa inventeze, sa compuna.

Este foarte adevarat, de asemenea, ca un copil care sare pe canapeaua cea noua sa vada cat e de elastica sau alearga prin sufragerie, un copil care exploreaza trusa de machiaj a mamei, care se joaca cu laptop-ul de serviciu, care iti arata o compozitie proprie realizata in tempera direct pe peretele holului…, ei bine, este un copil solicitant dar… minunat, istet si sanatos.

Despre un astfel de copil putem spune ca va avea succes la scoala! Parintii care adopta o educatie restrictiva si pedepsesc copiii pentru initiativele lor, ii pot face sa se simta vinovati pentru firea lor atat in aceasta perioada, cat si mai tarziu in viata.

Copiii astfel educati vor fi lipsiti de initiativa, de curiozitate, dependenti de acordul parintilor. Interesele lor vor fi fluctuante si instabile, vor fi tematori in fata noului si necunoscutului si vor invata „impinsi de la spate.

Erik Erikson (profesor german, cunoscut pentru scrierile sale despre psihologia copilului) considera ca exercitiul initiativei il face pe copil sa fie convins cu fermitate ca el este o persoana prin sine insusi si, prin aceasta, copilul poate descoperi acum ce fel de persoana poate deveni!

Parintele, un fel de dascal
Este important ca in aceasta perioada parintele sa ofere sprijin copilului sau fara a-l domina, fara a-l face sa se simta incapabil prin sprijinul oferit. Acum el trebuie sa-i asigure copilului un feed-back privind actiunile si „constructiile sale, sa-i acorde recompensa admiratiei.

Tu, ca mama, trebuie sa fixezi asteptari clare, concrete, pe care copilul tau sa le poata implini. Chiar si dupa ce puiul tau incepe scoala, trebuie avut in vedere ca, totusi, cea mai mare parte a timpului o petrece acasa, sub supravegherea parintilor.

Avand in vedere ca, din 12 ore, copilul petrece la scoala doar patru, vom sustine cu fermitate ca parintii au un rol important in sansa de succes scolar a copilului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie
Buton