Si nu trebuie sa intelegi din asta ca fetita sau baietelul ar fi niste fiinte viclene, care nu fac nimic altceva decat sa monitorizeze slabiciunile adultilor. ti-i poti imagina ca pe niste fiinte dornice, mai degraba, de a trai fara constrangeri si cu un aport cat mai mare de placere (nici noi, ca adulti, nu suntem diferiti!). Cu cat aceasta ingestie de reguli este mai deficitara, cu atat copilul traieste mai ferm cu convingerea ca totul ii este permis.
1. Micile concesii devin marile obstacole – gandeste-te ca tu, parintele, esti un investitor strategic. Cu cat investesti mai mult in rasfat, cu atat dobanda va fi mai mare.
O concesie marunta astazi („Ma simt vinovat ca nu am stat destul cu baietelul meu, asa ca ii iau nu una, ci doua jucarii cand ma intorc acasa) are urmari nedorite daca devine regula. Iar copilul va invata rapid cum sa foloseasca sentimentul de vinovatie al parintelui in propriul sau beneficiu…
Pentru a nu cadea in plasa „micilor concesii, distanteaza-te de propriile tale emotii si incearca sa judeci la rece situatia. „Oare chiar are nevoie copilul meu de doua jucarii? Oare nu incerc eu sa-mi rascumpar greseala de a nu fi suficient timp langa el? Transformarea mustrarilor tale de constiinta in cadouri pentru cel mic va agrava situatia.
2. Asigura-te ca versiunea ta este si versiunea celorlalti adulti cu care copilul vine in contact. In cazul in care copilul tau este crescut de mai multi adulti, el intotdeauna va cauta veriga slaba si mai permisiva. Primul adult care cedeaza in procesul de educare a copilului este cel care va fi folosit ca autoritate in micile scenete de santaj de tipul „Bunica intotdeauna imi ia o inghetata, tu de ce esti asa de rea cu mine, mami? Vrei sa sufar?.
3. Atunci cand faci exceptii, explica-i copilului care sunt motivele derogarii de la regula si anunta-l ca probabilitatea ca acest lucru sa se repete este destul de scazuta.
4. Fii consecventa atunci cand formulezi o regula, oricat de greu ti-ar fi. Un copil (si cu atat mai mult copilul tau!) iti poate frange inima printr-o lacrima sau un cuvant mieros, dar tu trebuie sa fii tare pe pozitii si sa-l anunti ca vei veghea ca regula sa fie respectata.
Daca ora de culcare este zece sau regimul zilnic prevede nu mai mult de o ciocolata pe zi, fii ferma in a anunta si reanunta strictetea regulii.
5. Chiar daca „versiunile de reguli care urmeaza sa fie transmise copilului nu sunt identice pentru toti adultii cu care vine in contact, este bine ca macar lucrurile sa fie explicate.
De exemplu, bunica ii poate spune fetitei: „Stiu ca mama nu iti ia decat foarte rar o a doua inghetata… Eu o sa fac astazi o exceptie, pentru ca sunt bunica ta, dar si eu sunt de acord cu mama ca nu trebuie sa mananci atatea dulciuri.
Text: Mugur Ciumageanu, psiholog clinician,
Foto: 123rf.com
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3