Atentie, ficatul!
Inrosirea pielii si senzatia de mancarime sunt comune in sarcina. Modificarile hormonale sunt iarasi vinovate – mai exact, cresterea nivelului de estrogen. Pielea se usuca foarte tare, in special pe abdomen, si mai ales in ultimele luni de sarcina, cand este supusa unui efort suplimentar.
Mancarimea de nesuportat, insotita de greata, lipsa apetitului si oboseala, precum si un posibil icter pot fi semnul unei afectiuni a ficatului care poate aparea in trimestrul trei de sarcina.
Mancarimea care este considerata „normala se poate combate cu ajutorul cremelor hidratante si emoliente, si aici recomandam cu caldura formulele special create pentru femei insarcinate. Chiar functioneaza!
Ten cu probleme
Petele pigmentare sau acneea nu par probleme serioase comparativ cu altele care pot aparea la sarcina, dar, cu toate acestea, sunt motiv de reala ingrijorare pentru o viitoare mamica.
Lucrurile stau cam asa: daca in mod normal ai probleme cu tenul, si inaintea menstruatiei iti apar cosulete, este foarte probabil ca aceste probleme sa se accentueze in timpul sarcinii, dar nu obligatoriu. In unele cazuri, problema acneei s-a rezolvat de la sine in timpul sarcinii, la fel cum, femei care nu aveau nevoie de nici un tratament cosmetic s-au trezit invadate de cosuri.
Aici, e cam loterie. Ce poti face este sa folosesti produse cu formule usoare si hidrantante, mai degraba decat grase.
Bucuria alaptatului
Visezi la acea legatura speciala despre care toata lumea vorbeste inca din prima saptamana de cand ai aflat ca esti insarcinata. Nimeni nu-ti spune insa ca prima oara cand iti pui copilul la san poate fi o experienta dezastruoasa.
Fie il asezi incorect si atunci el plange frustrat, fie el inca nu are bine dezvoltat reflexul de supt si nu are putere, iar miracolul alaptarii se transforma intr-un cosmar pentru mamica anxioasa si obosita. Este posibil ca primele dati sa nu fie deloc asa idilic cum ai crezut/sperat. Nu trebuie sa te descurajezi…
Sex – da sau nu?
Legenda spune ca, undeva intre lunile trei si patru, te va uimi apetitul tau. Si ca in al doilea trimestru de sarcina, volumul crescut de sange din zona pelvina ar avea ca efect un plus de placere.
Adevarul e ca, in cele mai multe dintre cazuri, lucrurile nu stau chiar asa. In sarcinile cu probleme, sexul este „contraindicat si, in general, dimensiunile XXL omoara orice dorinta de intimitate din partea femeii, cel putin. Nu de putine ori, barbatii sunt cei reticenti, statutul partenerei lor (viitoare mama a copilului) omorand orice fantezie.
Probleme cu rinichii
Functionarea rinichilor poate fi cu usurinta perturbata in timpul sarcinii. Tensiunea ridicata care insoteste o afectiune a rinichilor este o problema care se poate agrava si poate duce la preeclampsie.
Femeile care stiu ca au o problema cu rinichii trebuie monitorizate cu atentie de catre specialist, care va observa la timp orice potentiale efecte asupra fatului si va dispune, eventual, nasterea provocata. Si cele care au suferit o interventie de tip transplant sau care merg regulat la hemodializa pot naste insa bebelusi perfect sanatosi.
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2