Oare de ce se îngraşă soţii după căsătorie şi cum se rezolvă problema kilogramelor în plus, câştigate „în familie”? Întrebări de actualitate, la care vei găsi răspunsuri în acest articol.
Ideea că femeile se îngraşă după ce se căsătoresc e destul de răspândită şi nu este doar un mit, pentru că vedem în jurul nostru destule exemple în acest sens. Te întâlneşti cu o prietenă despre care ştiai că s-a căsătorit şi rămâi surprinsă de amploarea pe care a luat-o silueta ei; în gând, îţi spui că e mai bine să fii singură decât atât de grasă!
Viaţa de familie şi kilogramele în plus
Variaţiile în greutate sunt direct legate de metabolismul fiecareia dintre noi. În general, după vârsta de 30-35 de ani, multe femei se îngraşă, indiferent dacă sunt căsătorite sau nu, din cauza schimbărilor de metabolism care survin o dată cu înaintarea în vârstă. Şi, mai în glumă, mai în serios – pentru că este mai simplu să procedăm astfel -, dăm vina pe soţ (sau poate că el dă vina pe noi!).
În cele mai multe dintre cazuri, viaţa de cuplu implică şi o activitate sexuală periodică, care, la rândul ei, îşi pune amprenta în plus (sau în minus) asupra siluetei noastre. Acest lucru depinde însă de organismul fiecărei femei, de pofta de mâncare pe care ţi-o aduc momentele de pasiune intensă, dar şi de alţi factori. Bineînţeles, asta nu înseamnă că trebuie să mai rărim nopţile de dragoste, dar nici să facem excese până la epuizare, ca soluţie la problemele noastre de greutate. Un mic control al poftei de mâncare ar fi suficient.
C.I., 38 DE ANI:
„Când eram la mama acasă, făceam treabă toată ziua. Spălam, călcam, găteam, îngrijeam curtea; practic, eu ţineam toată gospodăria. Arătam bine şi mulţi băieţi mă curtau. După căsătorie, m-am mutat la soţul şi socrii mei. De la bun început, soacra nu m-a lăsat să fac nimic în casă, gătea foarte bine, toţi din familie mâncau foarte mult şi fiecare masă era un adevărat ceremonial. În decurs de vreo doi ani m-am îngrăşat zece kilograme.
Apoi am născut şi am mai ”câştigat” 12, de care n-am scăpat nici acum. Dar acest lucru nu mi-a creat nici un fel de probleme până în prezent, am o familie frumoasă, totul e în regulă, aşa că de ce m-aş chinui să slăbesc?”
Când ai familia ta, ai şi noi răspunderi – mai multe şi mai grele; în plus, odată cu înaintarea în vârstă, cresc şi cerinţele vieţii profesionale. Toţi aceşti factori duc la creşterea stresului în care trăieşti zi de zi, acesta având multe de spus în problema greutăţii. Există persoane care, în situaţii stresante, simt nevoia să mănânce, iar altele abia dacă ciugulesc câte ceva, însă totul se depune cu o uşurinţă şi o rapiditate uimitoare! Ei bine, stresul e de vină!
În timpul zilei, din cauza programului supraîncărcat, sari peste mese. Seara, când ajungi acasă, poţi mânca în linişte. Şi mănânci. Şi te culci, pentru că oboseala acumulată peste zi îşi spune cuvântul. Gândeşti, probabil, că, „ratând” atâtea mese, ar trebui să slăbeşti sau măcar să te menţii la greutatea obişnuită.
Dar nu-ţi face iluzii, pentru că mesele servite la ore târzii sunt cele mai nocive pentru siluetă.
Poate că programul îţi permite să iei masa de seară mai devreme, dar preferi să-l aştepţi pe el, ca să mâncaţi împreună. Şi ce uşor te antrenezi… Poţi să te mulţumeşti doar cu trei frunze de salată, când el mănâncă totul cu atâta poftă? Nicidecum, pentru că în viaţa de cuplu preiei automat obişnuinţele celuilalt. În realitate, „răspunzătoare” de îngroşarea siluetei nu este viaţa de cuplu sau căsătoria în sine, ci modificările care apar inevitabil în noul mod de viaţă. Dar aceste modificări pot fi contracarate. Pe de altă parte, să nu uităm că nici bărbaţii însuraţi nu sunt ocoliţi de surplusul de greutate. (Există totuşi o diferenţă: ei sunt mult mai puţin preocupaţi de kilogramele în plus, de diete, calorii sau de propria siluetă.)
Învaţă să ţii greutatea sub control
Sfaturi „cu greutate”:
Citeşte mai multe aici
Foto: shutterstock.com