Din cauza temperaturii ridicate, corpul tău suferă modificări. Cea mai importantă apare la nivelul tiroidei, glanda care este, printre altele, responsabilă de capacitatea organismului de a consuma ener-gie pentru a menţine constantă temperatura corpului. Dar, de cele mai multe ori, afară sunt cu mult peste 30 de grade, aşa că organismul tău nu mai are nevoie de multă energie pentru acest proces. Astfel, ar trebui să mănânci alimente mai uşoare, deoarece în timpul verii ai nevoie de un aport caloric mai mic.
În sezonul cald apare problema retenţiei de apă. Din cauza căldurii, mâinile şi picioarele se umflă şi tu te simţi inconfortabil. Pentru a evita acest lucru, trebuie să te hidratezi corespunzător, să eviţi să petreci mult timp la soare şi să scazi cantitatea de sare şi condimente pe care o foloseşti atunci când asezonezi mâncarea. Legumele verzi te scot din încurcătură, pentru că vara este cu adevărat sezonul lor. Cel mai sănătos mod de a le prepara este să faci salate delicioase, pline de vitamine şi cu puţine calorii. Astfel,
poţi arăta extraordinar şi mânca pe săturate. Alege castraveţi de grădină, dovlecei, ardei, roşii, toate varietăţile de salate disponibile, dar nu uita de anghinare, broccoli, conopidă, morcovi fragezi sau varză. Adaugă plante aromatice – pătrunjel, mărar, mentă sau prepară soteuri uşoare, cu puţină apă şi ulei de măsline. Orice variantă de preparare alegi, evită să adaugi sare în exces sau condimente grele cum ar fi piperul sau boia iute.
Evită senzaţia de balonare. Înlocuieşte o bună parte din proteinele de origine animală, în special cele provenite din carnea grasă, cu proteine vegetale, mai uşor de digerat şi mai potrivite temperaturilor ridicate. Alege năut sub formă de humus cu ulei de măsline, asezonat cu mentă şi muguri de pin sau linte. Supa rece de linte cu morcovi şi chimen este o nebunie senzaţională, excelentă pentru o masă uşoară şi răcoritoare.
Totuşi, nu e indicat să renunţi complet la carne. Alege peşte slab şi fructe de mare, preparate cât mai simplu: pe grătar, cu lămâie şi cu ulei de măsline sau cu sosuri lejere de usturoi verde sau vin alb. Sănătos, uşor şi savuros.
Acum e momentul să te bucuri de toate aromele şi culorile fructelor de sezon. Deoarece timpul de depozitare a fructelor este foarte redus, beneficiezi de vitamine, de minerale şi îţi menţii organismul hidratat. Alege-le pe cele care cresc natural la noi, cum ar fi caisele, piersicile, nectarinele, cireşele şi vişinele sau nelipsitul pepene. E indicat să mănânci fructele separat de restul alimentelor, pentru a nu te balona. Nimic nu e mai savuros decât o cupă de fructe reci, acompaniate de un pahar mare de ceai rece, cu frunze proaspete de mentă şi cuburi de gheaţă. Te răcoreşti, te hidratezi şi capeţi o porţie zdravănă de energie, totul cu foarte puţine calorii. Totuşi, nu e indicat să exagerezi cu consumul de fructe. Ele conţin o cantitate considerabilă de zahăr care, fie el şi natural, poate declanşa procesul de îngrăşare.
În perioadele în care temperatura ambientală creşte, organismul tău se poate deshidrata.
cest proces afectează mai ales rinichii, dar şi strălucirea părului şi pielea, care îşi pierde din elasticitate. Pentru a evita consecinţele nedorite ale deshidratării, consumă constant apă rece, ceaiuri de plante neîndulcite sau sucuri de fructe şi legume, preparate în casă, la storcător. Redu consumul de sare, zahăr rafinat, condimente puternice sau alimente prea grase. Cafeaua, ceaiul negru sau verde şi băuturile carbogazoase care conţin cofeină accelerează procesul de deshidratare, aşa că e bine să limitezi consumul lor.
foto Shutterstock, text revista unica