Studiile nu arata o relatie intre riscul de aparitie a depresiei postnatale si nivelul de educatie a mamei, daca alapteaza sau nu, genul copilului, daca sarcina a fost dorita sau nu, daca nasterea a fost normala sau prin cezariana. Exista insa o legatura cu modificarea echilibrului hormonal, oscilatiile nivelului hormonilor tiroidieni, existenta in trecut a altor episoade depresive, existenta in familie a unor tulburari de dispozitie, evenimente de viata stresante, bebelus cu probleme medicale, lipsa unui suport afectiv adecvat in familie pentru proaspata mamica sau perceptia ei ca nu este sustinuta adecvat de familia sa.
Studii asupra depresiei arata ca tulburarea depresiva la mama are efecte dramatice si asupra copiilor sai.
Cercetarile arata ca micutii (copiii in varsta de zero-cinci ani), in special baietii mamelor depresive, dezvolta tulburari de comportament si sunt mai vulnerabili la accidente casnice. Depresia netratata a mamei si efectele acesteia asupra nivelului ei de energie, asupra motivatiei, capacitatii de concentrare contribuie la vulnerabilitatea copiilor ei la accidente (raniri), deoarece, probabil, ea este mai putin atenta la siguranta si securitatea copilului ei. Mai mult, depresia netratata a mamei se poate transmite copilului ei.
De foarte putine ori proaspata mamica este trimisa la un consult de specialitate pentru tulburare depresiva. Parca ii este interzis „dreptul de a fi depresiva, in aceasta perioada, cand ea este vulnerabila in fata depresiei postnatale.
Deoarece tulburarea depresiva poate aparea in timpul sarcinii (in jurul celei de-a 32-a saptamani de sarcina) si dupa nastere, iar efectele asupra copilului sunt serioase, tratamentul pare problematic.
Medicatia antidepresiva este evitata in perioada sarcinii, deoarece poate afecta dezvoltarea bebelusului, dar dupa nastere este mai putin periculoasa, chiar daca mama alapteaza. Medicii, in general, sunt foarte precauti in a administra medicatie de acest tip femeilor insarcinate si celor care alapteaza. De aceea, o solutie este psihoterapia, in special cea de scurta durata, cognitiv comportamentala.
Odihneste-te si cere celorlalti sa te ajute. Studiile arata ca 20% dintre oamenii care sufera de insomnie sufera si de depresie majora, iar 90% dintre persoanele depresive sufera si de insomnie. Desi stresul si depresia sunt cauzele majore ale insomniei, aceasta, la randul ei, potenteaza actiunea hormonilor si activitatea sistemului nervos, care produc probleme emotionale. Chiar si probleme minore legate de somn pot avea efecte semnificative asupra dispozitiei (starilor emotionale).
Ajutor specializat
Nu ezita sa iti contactezi medicul de familie in cazul in care suspectezi ca ai avea manifestari depresive. Este foarte probabil ca medicul tau sa iti faca o trimitere la un specialist psihiatru sau psiholog pentru o evaluare, ceea ce este bine – nu inseamna ca esti „nebuna, cum spun necunoscatorii. Acesti specialisti iti vor recomanda medicatie si/sau terapie – aceasta este garantia ca te vei simti bine din nou.
Depresia este o problema medicala ce afecteaza multe persoane, inclusiv mamici si tatici, iar ajutorul profesionist te va sprijini sa faci fata mult mai bine sarcinilor de zi cu zi si sa te bucuri mai mult de viata si de copiii tai.
Text: Cristiana Haica; Foto: dreamstime.com
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2