Alimente minune (I)


Nu astepta mai mult de 8 luni

Dupa 6 luni, bebelusul incepe sa aiba nevoie de hrana solida pen­­tru anumite substante hrani­toare (fier, vitamina C, proteine, carbohidrati, zinc, apa si calorii). A intarzia administrarea de hrana solida inseamna a ingreuna cres­terea bebelusului. Pe langa rolul sau in nutritie, hrana il va aju­­ta pe bebelus sa creasca. Este important ca bebelusul sa inceapa sa isi dezvolte abilitatile de a manca si mesteca atunci cand are intre 7 si 9 luni.  Daca intarzii introducerea hranei solide dupa 8 sau 9 luni, bebelusul poate sa refuze alimente cu textura atunci cand i le oferi.

Matematica hranei pentru bebelusi

Semnele pregatirii pentru consumul de hrana solida tind sa apara in aceeasi perioada in viata bebelusilor, gratie catorva factori matematici simpli, legati de calorii si de greutatea bebelusului.

Un bebelus are nevoie, in medie, de aproximativ 100 de calorii pe zi pentru fiecare kilogram de masa corporala. Laptele matern si formula de lapte pentru bebe­lusi ofera aproximativ 20 de calorii pentru 30 de grame. Prin urmare, pentru fiecare kilogram din masa corporala, bebelusul necesita aproximativ 0,15 l de lapte. Aceste doua semnale de pregatire – o greutate minima de 6 kg si o masa zilnica de cel putin 1 l de lapte/formula – sunt strans asociate. Asa cum observi, nu este nimic intamplator in faptul ca semnalele de pregatire coincid.

Semnele ca bebelusul este pregatit pentru hrana solida

  • Bebelusul are cel putin 4 luni.
  • Are o greutate dubla fata de cea de la nastere.
  • Cantareste cel putin 6-7 kg.
  • Se poate sustine si a deprins gestul de a se apleca in fata atunci cand mai doreste o lingura si de a se apleca inapoi pentru a o refuza.
  • Isi poate controla muschii capului si ai gatului si isi intoarce capul pentru a refuza hrana.
  • Bea 900 ml – 1 l de lapte pe zi si inca mai vrea.
  • Poate duce cu mana un obiect direct in gura.

Ce alimente au prioritate?

Primele alimente pe care trebuie sa le dai bebelusului sunt cele care se digera cel mai usor si au cea mai redusa probabilitate alergica. Opiniile difera, insa alimentele cel mai adesea recomandate drept prima masa solida pentru bebelusi sunt cerealele din orez din comert, imbogatite cu fier. Alte prime alimente populare sunt cartofii dulci, bananele coapte si, daca bebelusul este mai marisor, cerealele din mei si iaurtul. Tu si pediatrul trebuie sa decideti ce aliment sa fie prima hrana solida a bebelusului tau.

Orezul din comert – Orezul se digera foarte usor, provoaca rareori reactii alergice si se dilueaza imediat atunci cand este amestecat cu un lichid. 
Bananele sunt un prim aliment solid excelent pentru bebelus, sunt hranitoare si foarte usor de digerat. Totusi, unii experti avertizeaza ca gustul dulce al bananelor ii poate da micutului pofta de dulciuri, determinandu-l sa refuze alimentele cu alt gust.
Cartofii dulci Piureul de cartofi dulci este alt prim aliment solid preferat. Este foarte hranitor si bogat in betacaroten (vitamina A).
Iaurtul este un aliment-minune pentru bebelusi, deoarece contine bacterii benefice care intaresc sanatatea intestinelor. La gust este asemanator cu laptele, iar acest lucru este avantajos pentru micutul care de-abia invata sa manance si nu a gustat altceva decat laptele matern sau formula pe baza de lapte.

Sursa: cartea Alimentatia copilului, Editura Litera 2010, www.litera.ro.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton