O alimentatie corecta, sanatoasa, inca din primele luni de viata, inseamna pentru un copil premisa unei vieti sanatoase, fara obiceiuri alimentare gresite care pot cauza diverse boli.
Termenul „hrana solida se refera la alimentele (cereale, fructe, legume, carne si alimente amestecate) preparate special pentru bebelusi. Laptele matern si formula comerciala pentru nou-nascuti, desi constituie cea mai mare parte a hranei bebelusilor, nu fac parte din categoria de hrana solida.
Cand trebuie sa incepi sa iti hranesti bebelusul cu hrana solida? Atunci cand pediatrul iti spune ca este in regula sa incepi sa il hranesti cu hrana solida. Momentul ideal este cat mai aproape de 6 luni, mai ales daca alaptezi. Daca ii dai bebelusului prea devreme hrana solida, cantitatea de lapte pe care o va consuma va scadea. Hrana solida nu ar trebui sa inlocuiasca laptele matern, ci sa reprezinte un supliment.
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni
Bebelusul tau nu este pregatit fizic sa consume hrana solida decat dupa 4 luni. Desi mama ta va dezaproba acest lucru, spunandu-ti ca a dat copiilor hrana solida atunci cand acestia aveau doar 2 saptamani, exista numeroase motive pentru ca tu sa astepti cel putin 4 luni inainte sa-i dai copilului hrana solida.
- Motivul 1 – Inainte de varsta de 4 luni, sistemul digestiv al bebelusului este mult prea imatur pentru a consuma hrana solida. Chiar daca poate suge foarte bine, bebelusul nu are suficienta saliva incat sa ajute la digerarea hranei. Inainte de a implini 6 luni, organismul sau intampina dificultati daca trebuie sa digere unele grasimi. Iar unele alimente bogate in proteine, cum ar fi ouale, carnea si chiar laptele de vaca, administrate prea devreme, pot afecta rinichii imaturi ai bebelusului.
- Motivul 2 – Inainte de cel putin 4 luni, muschii gatului sau nu sunt suficient de dezvoltati incat sa poata inghiti hrana solida. Tot la aproximativ 4 luni bebelusul deprinde abilitatea de a-si folosi limba pentru a transfera hrana din partea din fata in partea din spate a cavitatii bucale. De fapt, atunci cand ii atingi limba, bebelusul reactioneaza, impingand-o in fata si in spate. Acest reflex va disparea abia pe la varsta de 16-18 saptamani.
- Motivul 3 – Bebelusul trebuie sa aiba o metoda prin care sa te faca sa intelegi ca s-a saturat. Iti spune ca a terminat laptele matern sau cel de la biberon oprindu-se din supt sau adormind. Dar, inainte sa deprinda gestul de a-si intoarce capul pentru a refuza hrana, care apare pe la varsta de 4-5 luni, nu are nici o metoda prin care sa iti spuna ca a consumat suficienta hrana solida. Din cauza acestei incapacitati, atunci cand ii dai hrana solida unui bebelus prea mic, este foarte posibil sa il obligi sa manance fara sa iti dai seama.
- Motivul 4 – Administrarea prematura a hranei solide a fost asociata altor probleme aparute mai tarziu in viata (obezitatea, astmul bronsic, alergiile alimentare).
- Motivul 5 – Alimentele solide nu iti vor face bebelusul sa doarma mai bine noaptea. Studiile arata ca trei sferturi dintre copii dorm noaptea la varsta de 3 luni, indiferent daca mananca sau nu hrana solida.
- Motivul 6 – Daca alaptezi si ii dai copilului hrana solida prea devreme, cantitatea ta de lapte matern poate scadea.
4 luni este varsta minima de la care se poate incepe introducerea de alimente solide. Mai devreme de aceasta perioada, bebelusul nu este pregatit fizic.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2