La aceasta etapa din viata pe care psihiatrul Margaret Mahler o denumeste „iesitul din gaoace”, bebelusii incep sa relationeze cu mediul din jurul lor. O parte din acest proces inseamna interactionarea cu alti oameni si zambitul din placere.
Citeste si:
De ce zambesc bebelusii?
La varsta de 3 luni, plansul nu mai este metoda principala de comunicare a bebelusului tau. De fapt, la varsta de 3 luni bebelusii nu ar trebui sa planga mai mult de o ora pe zi.
Daca plansul depaseste acest timp sau pare excesiv, este recomandata o vizita la medicul pediatru pentru ca in spatele plansetelor se poate ascunde boala de reflux sau alte probleme medicale.
Citeste si:
Dezvoltarea copilului: când să vorbești cu un specialist
In loc sa planga, bebelusul incepe sa comunice si in alte feluri precum sa gangureasca sau sa scoata tot soiul de sunete dragalase.
Angajeaza bebelusul intr-o conversatie raspunzand la sunetele pe care el le emite si povestindu-i ce faceti.
Fiecare bebelus este diferit, asa ca nu trebuie sa ne alarmezi daca bebelusul tau de 3 luni a sarit niste etape, in special daca a fost nascut prematur. Totusi, este necesar sa iei legatura cu medicul pediatru daca pana la 3 luni nu face urmatoarele:
– nu raspunde la zgomote
– nu urmareste cu privirea oameni sau obiecte
– nu zambeste
– nu intide manutele dupa obiecte
Sunt o serie intreaga de experti care ofera solutii si sfaturi pentru mamici, in special despre cum sa iti faci bebelusul sa doarma toata noaptea. Daca sa iti lasi bebelusul sa planga si sa se linisteasca singur (metoda Ferber) nu functioneaza pentru bebelusul tau sau nu este o metoda cu care se te simti confortabil, nu o aplica, asculta-ti instinctele.
S-ar putea sa auzi de la rude sau prieteni ca daca incepi diversificarea bebelusul tau va dormi toata noaptea insa este nevoie si foarte important sa mai astepti cel putin o luna.
Sursa: webmd.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2