Asadar, in loc de o ora in care televizorul sa mearga (pentru cei mari) si calculatorul sa se incinga (de la jocul celor mici), alegeti o ora impreuna, prin parc. Avantaj: nici nu trebuie sa te gandesti la viitorul planetei, beneficiile se vad imediat: o minte mai limpede, oxigenata si timp de calitate petrecut impreuna.
Inlocuieste becurile incandescente cu becuri economice: costul inital mai mare al acestora merita, pentru ca economiile facute apoi vor fi duble. UE doreste sa inter-zica folosirea becurilor vechi dupa 2009.
Valoarea apei
In timp ce noi ne spalam masinile cu tone de apa, ne ducem la piscine, facem baie zi de zi, punem la lucru masinile de spalat si lasam robinetul sa curga in nestire, alti oameni, in tarile sarace ale lumii, mor deja de sete.
Ia macar cateva masuri elementare pentru economisirea acestei pretioase resurse: in caz ca ai un robinet de apa care picura, repara-l urgent! Desi ti se pare ca e vorba de o cantitate infima, tone de apa se pierd in acest fel zilnic chiar si intr-un oras mic. Spala doar atunci cand ai o intreaga masina de spalat si invata-ti copiii sa faca dus si sa nu lase robinetul curgand (ori picurand).
Carburantii
Cum puteti face si mai multe pentru evitarea poluarii?
E drept ca nu va puteti permite inca sa folositi o masina alimentata pe pila electrica, din simplul motiv ca e prea scumpa pentru bugetul familiei…
Insa aveti si alte mijloace la indemana pentru a o face: alegeti, de pilda, mersul pe bicicleta (sau pe role, e chiar la moda!). Iata o activitate de timp liber super antrenanta, care ii ajuta mai ales pe adulti sa protejeze mediul pentru ca nu mai folosesc (macar pentru drumul la piata) masina.
In plus, mersul pe bicicicleta e sanatos, iar daca faceti asta in familie, cat mai des, aveti mari sanse sa-i convingeti si pe altii din orasul vostru sa va adopte obiceiul.
Sa fie verde!
Salvati parcurile! Invatati copiii sa fie protectori cu natura, iar aceasta ii va rasplati. Asadar, copii, nu rupeti florile, nu stricati rasadurile si spatiile verzi (totusi, da, puteti sta pe iarba daca e vorba de un gazon), nu rupeti crengi din copacei (si din nou da: aveti voie sa culegeti zarzare, dar cu grija).
La picnic, in parc
Nimanui nu-i plac gunoaiele lasate in urma de altii: fie ca e vorba de sticle, hartie, conserve, resturi alimentare, zona devastata pe care o observi adesea ramasa in urma unui picnic este o palma data naturii.
Macar voi strangeti-va resturile si duceti-le la gunoi. Nu aruncati in apa sticle (sau chistoace de tigari). Faceti focul in spatii special amenajate, apoi stingeti-l cand plecati (si mai ales nu uitati sa le spuneti copiior ca astazi puteti primi o amenda daca faceti focul in natura).
Mancarea
Iata o resursa pe care (indiferent ce crezi) o risipim si nici macar nu ne dam seama.
In special noi, oamenii din tarile „civilizate. De cate ori n-ai aruncat resturi din frigider sau din camara pentru ca s-au stricat inainte sa apucati sa le mancati?
Constientizeaza importanta achizitiilor pe care le faci pentru camara ta si invata-ti si restul familiei sa respecte masa, hrana… Dar nu obliga copilul sa „manÃ¥nce tot, ca sa nu risipeasca. Pune-i mai putin in farfurie.
Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2