Descoperă incredibilul izvor de sănătate care se găsește în hrana ta zilnică. Vei afla ca alimentele nu-ți astâmpără doar foamea, ci sunt și veritabile medicamente. Află mai multe despre 24 de alimente-medicament
Merele si perele
• reduc nivelul colesterolului din sange
• ajuta la digestie
• contin multe vitamine si minerale: betacaroten, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, iod, fosfor si potasiu
• perele stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni
• fortifica sistemul imunitar
• au efect antiinflamator
• te ajuta sa-ti refaci fortele
• au un usor efect laxativ si diuretic
Bananele
• sunt o sursa bogata in proteine si potasiu
• au calitati energizante importante
• te ajuta sa lupti impotriva insomniei, depresiei si problemelor premenstruale
• contin antioxidanti, beta-caroten si vitamina C
• contin vitamina B6, care ajuta la prevenirea bolilor de inima si la buna functionare a sistemului nervos
• o hrana excelenta in perioadele de convalescenta – sunt usor de digerat si fac pofta de mancare
• bananele foarte coapte diminueaza simptomele neplacute provocate de diaree
Pestele (somon, sardele)
• ajuta memoria si alte functii ale creierului
• previne aparitia bolilor de inima
• previne aparitia cheagurilor de sange
• reduce riscul aparitiei cancerului
• reduce riscul atacurilor cerebrale
• cercetarile arata ca acizii grasi Omega-3 ajuta la ameliorarea artritei reumatoide
• folosit in tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatitele si eczemele
• contine vitamina E cu efect antioxidant
• reprezinta una dintre cele mai bune surse de seleniu mineral, element care previne aparitia cancerului
• carnea anumitor specii de peste contine triptofan, un aminoacid care ajuta in cazul tulburarilor de somn
Sfecla
• intareste sistemul imunitar si curata organismul de toxine
• are un nivel ridicat de antioxidanti
• se crede ca stimuleaza memoria si concentrarea
• intareste rinichii, vezica biliara si ficatul
• previne aparitia pietrelor la rinichi
• atenueaza problemele menstruale, in special anemia cauzata de ciclurile abundente
Fructele de padure
• coacazele negre, murele, coacazele rosii si afinele curata sangele si ajuta la circulatie
• afinele ajuta la vindecarea infectiilor renale, ale vezicii biliare si ale tractului urinar
• coacazele negre ajuta la tratarea infectiilor respiratorii
• capsunile pot sa atenueze ridurile, dar si inflamatiile articulare
• celuloza din fructele de padure ajuta digestia
• au un bogat continut antioxidant
• contribuie la refacerea si sanatatea celulelor
Broccoli
• multi cercetatori considera ca ajuta la combaterea cancerului de intestin
• contine sulfurafan, substanta care detoxifica organismul si previne aparitia cancerului, a bolilor respiratorii si a bolilor de inima
• consumata de mama in timpul sarcinii, previne aparitia sindromului spina-bifida, la fat
• elibereaza serotonina, o substanta existenta in creier si responsabila de starea noastra de spirit, a carei lipsa determina aparitia depresiilor
• mentine sanatatea pielii
Varza
• indeparteaza problemele stomacale si indigestia. Sucul de varza, consumat zilnic pe o perioada mai lunga de timp, poate vindeca ulcerul stomacal
• are efect laxativ
• sucul de varza revigoreaza tenul si previne aparitia acneei, in cazul persoanelor cu o piele sensibila
• curata ficatul – cine nu a auzit de faimosul tratament cu zeama de varza pentru mahmureala'?!
• intareste sistemul imunitar
Morcovii
• ajuta la buna functionare a ficatului, mai ales consumati sub forma de suc
• au un bogat continut de betacaroten (pe care organismul il transforma in vitamina A, folosita la intarirea sistemului imunitar)
• protejeaza si fortifica atat sistemul respirator, cat si pe cel digestiv
• ajuta la intarirea dintilor, oaselor si parului
• betacarotenul are un efect curativ in cazul bolilor de piele, cum ar fi eczemele, dermatitele si acneea (sucul de morcov se bea zilnic, in amestec cu suc de mar)
• se crede ca imbunatatesc vederea, mai ales pe timpul noptii
• reduc riscul aparitiei cancerului
• contin zaharuri naturale, care dau energie
• maresc cantitatea de lapte, in cazul femeilor care alapteaza
Carnea de pasare• carnea de pasare este slaba, oferindu-ti astfel necesarul de proteine de origine animala, fara sa castigi kilograme in plus; proteinele ajuta la refacerea tesuturilor, a hormonilor si a enzimelor
• intareste sistemul imunitar
• previne aparitia anemiei
• contine tot complexul de vitamine B
Usturoiul
• te ajuta sa lupti impotriva racelilor si a infectiilor virale
• ajuta la curatarea ficatului
• intareste sistemul imunitar
• reduce hipertensiunea arteriala
• contine sulf, care inhiba dezvoltarea tumorilor
• are proprietati decongestionante, fiind util in cazul problemelor respiratorii
Mierea
• efect antiseptic
• efect energizant
• intareste sistemul imunitar
• diminueaza efectele alergiei la fan
• stimuleaza eliberarea serotoninei, care are un efect relaxant asupra psihicului
• are un bogat continut de minerale si vitamine (vitamina C si complexul de vitamine B)
Soia si tofu (branza de soia)
• bogata in proteine (spre deosebire de proteinele animale, proteinele vegetale reduc hipertensiunea si nivelul colesterolului)
• cercetarile sugereaza ca soia poate preveni cancerul de san, cancerul cervical, cancerul ovarian si cancerul de prostata, boli influentate de dezechilibrul hormonal
• ajuta la reducerea simptomelor cauzate de sindromul premenstrual
• are un continut bogat in celuloza
• are un efect energizant, ajutandu-te astfel sa depasesti starile de oboseala
Fructele de mango si papaya
• au un bogat continut antioxidant, de betacaroten
• intaresc sistemul imunitar
• au un puternic efect detoxifiant
• ajuta la intarirea unghiilor
• ajuta la digestie
• pot reduce balonarea si constipatia
Semintele de floarea-soarelui
• constituie o sursa bogata de acizi grasi Omega-3, necesari pentru regenerarea celulelor sanatoase
• reduc riscul aparitiei bolilor de inima
• impiedica formarea cheagurilor de sange
• hranesc pielea si protejeaza de afectiunile reumatice
• ajuta la vindecarea ranilor, favorizand dezvoltarea tesuturilor tinere
• ajuta la buna functionare a prostatei
• previn constipatia si curata sistemul digestiv
Nucile, migdalele, alunele
• contin vitamina E, care previne aparitia bolilor de inima
• complexul de vitamine B fortifica sistemul nervos
• nucile si migdalele contin calciu, care intareste oasele, parul si dintii
• au efect antiinflamator, reducand simptomele artritei reumatoide
• previn aparitia iritatiilor pielii, cum ar fi eruptiile si eczemele
• nucile de cocos au un continut bogat de acid folic, care, in timpul sarcinii, previne aparitia afectiunii spina-bifida la fat
citește continuarea articolului AICI
foto Shutterstock