Cele mai multe dintre accidentele în care sunt implicați copii se petrec exact în locul unde ei ar trebui să fie în siguranță – acasă. Un obiect pe care lângă care tu treci pe 100 de ori pe zi fără să te gândești se poate transforma într-o armă periculoasă atunci când în casă există un copil, dornic să exploreze lumea și netemător în fața potențialelor pericole. Uite câteva măsuri de siguranță acasă pe care să le aplici și tu:
Mare grijă la electricitate – mențineți cablurile electrice în stare bună, puneți prelungitoarele în debara, pe un raft la care să nu ajungă cel mic, verificați regulat prizele și întrerupătoarele. Acoperiți prizele nefolosite cu capace de protecție și asigurați-vă că aparatele care funcționează pe bază de curent nu sunt la îndemâna copilului.
Plantele – pot fi frumoase, dar periculoase pentru copii, care pot ronțăi frunzele, florile, bulbii sau pot mânca pământul de flori. Narcisele, ricinul și poinsetia sunt câteva dintre plantele otrăvitoare pe care mulți dintre noi le ținem în case, fără să avem habar că ne punem copiii în pericol.
Jaluzele și perdele – nu o dată cablurile de la jaluzele sau șnururile și cordoanele folosite pentru legarea perdelelor au fost subiect de fascinație pentru copiii care au sfârșit prin a se sugruma cu ele. Mare atenție la cabluri, șnururi, cordoane, draperii grele în care cel mic se poate împiedica, dărâmând eventual și galeriile metalice.
Ferestrele, balcoanele, terasele – extrem de periculoase, mai ales că sunt tentante pentru copil. Aveți grijă cum aranjați camera copilului – astfel încât patul să nu fie lângă fereastră. Este pe preferat ca feresterele să fie prevăzute cu sisteme de siguranță la care cel mic să nu aibă acces și, pe cât posibil, ar fi de dorit ca cel mic să nu aibă în cameră scaune, canapele sau alte piese de mobilier pe care să le poată trage în apropierea geamului și să le folosească pentru a se cățăra.
Bucătăria și baia sunt cele mai periculoase încăperi din casă pentru un copil mic. În bucătărie avem toate aparatele electrocasnice, cuptor, detergenți, cuțite, furculițe, pahare și farfurii din sticlă și o mulțime de alte potențiale pericole pentru cei mici.
În baie, toaleta, obiectele de igienă personală (aparate de ras, de epilat), lame de ras, geluri de duș, detergenți, săpunuri și alte substanțe care pot fi înghițite, mașina de spălat, sprayuri pentru gândaci sau rozătoare, dulăppiorul de medicamente, perdelele de baie și cada alunecoasă pot pune mari probleme de siguranță pentru copiii mici, lăsați câteva minute nesupravegheați.