Iar vine weekendul, iar mergem la mall sau la un loc de joacă. Dacă ți se pare un program prea banal și te trezești cheltuit în 2 zile un salariu minim pe economie, încearcă și aceste 5 idei de distracție.
Mergeți la o grădină zoologică sau botanică – Copiii, de la bebeluși la adolescenți, iubesc animalele. Dacă nu aveți o grădină zoologică în oraș, mergeți la rude la țară sau la prieteni care au animale – orice, de la hamster la papagal sau câine (evitați prietenii excentrici, al căror animal preferat 'de casă' e un micuț anaconda…). Nu puteți 'procura' animale? – florile vă pot salva. Dacă aveți o grădină botanică în oraș, dați o fugă acolo. Sigur, copilul nu va fi la fel de impresionat ca un adult de varietatea de specii. Și mai mult ca sigur nu va înțelege ce înseamnă Liriodendron tulipifera, dar se va bucura să vadă spectaculoasele flori ale Arborelui de lalea sau alte mii de flori și plante exotice dintr-o grădină botanică. N-aveți grădină botanică prin apropiere? Faceți rost de un parc – dar unul cu cât mai puțin beton și cu cât mai multe flori, în schimb.
Organizați o vânătoare de comori
Asta este o idee care poată fi adaptată pentru interior și exterior, deopotrivă. Și este distractivă și pentru bebeluși – care de pe la 6 luni sunt mari fani ai jocului de v-ați ascunselea-, și pentru copii mai mari, pătrunși de spiritul de aventură. Comorile pot fi jucăriile preferate ale bebelușului. Celor mai mici le trebuie niște indicații, cei mari n-au nevoie de îndrumări și vor fi foarte fericiți de toate descoperirile. Pregătiți, pentru ambele grupe de vârstă, un mic premiu la final.
De ce nu? Orice zi însorită nu trebuie risipită, chiar dacă nu mai sunt 30 de grade afara, și masa e, oricum, o activitate obligatorie chiar și în weekend, așa că poți să o faci distractivă. Cei mici se vor bucura să fie în natură, cei mari vor aprecia originalitatea ideii, iar dacă faci o abatere de la regulile de bună purtare și-i lași să mânânce cu mâna, le-ai asigurat o amintire frumoasă.
Jucați-vă de-a teatrul de păpuși
Există deja pe piață teatre de păpuși respectabile, cu scenă, perdele și personaje la pachet. Dacă aveți unul, folosiți-l cu încredere. Dacă nu, improvizați – în funcție de imaginație, poți transforma un cearșaf în cortină, iar niște șosete colorate, mai vechi, cărora le poți desena nas și gură, pot deveni personaje principale într-o mini-piesă de teatru. Bebelușii vor urmări intrigați acțiunea – ți-am mai spus că ei sunt fascinați de v-ați ascunselea (vezi aici și alte jocuri pe care le poți face cu bebe, de pe la 4 luni), iar copiii mai mari vor fi participanți activi, desigur.
Nu dai bani pe benzină, nu trebuie să împachetezi bagaje și nici nu te stresezi la gândul că baia este în mijlocul…copacilor. Un cort instalat în camera copiilor sau în sufragerie, pentru un întreg weekend, asigură tone de distracție – pentru mici și mari, deopotrivă. N-ai cort și nici prieteni de la care poți împrumuta? Ai, în schimb, imaginație cât cuprinde: cearșafuri vechi, bețe de mătură pe post de stâlpi și o lanternă/lampă sunt ingredientele distracției de neuitat pentru cei mici. Să fii doar pregătită să răspunzi întrebărilor de la grădi, după ce copilul va povesti cum a fost în excursie în sufragerie:)