Vitamina C – ce minuni face

Stiai ca organismul uman nu poate pro­duce singur vitami­na C si nici nu poate sa o stocheze? Cu toate acestea, e o vitamina de o importanta vitala pentru noi, fie copii, fie adulti.

Ea ne asigura nu numai imunitatea si protectia in fata a o mul­time de boli, ci si buna functionare a proceselor vitale.

Ajuta la pas­trarea fierului in organism, inta­reste sistemul imunitar, ne fereste de raceli, gripe, de boli ale gin­giilor, dar si de afectiuni mai grave precum diabet, ateroscleroza sau hipertensiune.

Fiind un antioxidant renumit, care ne fereste de radicalii liberi, micsoreaza riscul de aparitie a bo­lilor infectioase, grabeste vindecarea ranilor si refacerea tesuturilor si este buna in cazul alergii­lor (iar pentru mamici e demn de retinut si ca impiedica imba­tra­nirea rapida a pielii).

Mai mult, rahitismul – de care sunt afectati, intr-o mai mica sau mai mare masura, aproape 80% dintre copiii de varsta scolara din tara noastra e cauzat, conform studiilor, de cantitatea insuficienta de vitamina C in alimentatia pre­scolarului.

Iata de ce vitamina C (acidul ascorbic) este recomandat de pediatri, alaturi de vitamina D, inca din primele luni de viata ale copilului, mai ales daca bebe­lusul nu prea se hraneste la san (dupa cum probabil stii deja, laptele matern ii ofera initial toate vitaminele de care are nevoie).

Acidul ascorbic n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica a celui mic mai ales acum, in perioada rece, cand are nevoie de un plus de energie si de un stimu­lent al sistemului imunitar, dar si in general, din alimentatia oricarui copil aflat in perioada de crestere.

Lipsa ei se poate remarca si din anumite simptome (dar asta, in cazuri in care deja lipsa e severa si se cere sa interveniti de urgenta), cum ar fi sangerarea gingiilor, hemoragii nazale, vindecarea greoaie a ranilor, astenie, rezistenta scazuta la infectii.

Ca si in cazul altor vitamine, cea mai buna sursa din alimentatie o reprezinta fructele si legumele proaspete, pe care ar trebui sa le adaugi la fiecare masa a copilului tau, sub forma de sucuri sau in mancare, rase.

Din pacate, vitami­na C este distrusa in mare masura prin fierbere (peste 60%), asadar piureurile de legume sunt mai sarace in acest nutrient esential; nu te baza doar pe alimentele fierte sau pe compoturile de fructe si apeleaza cu incredere si la ve­getalele crude, ele sunt baza!

Trucuri in alimentatie
Pentru ca vitamina C ajuta si la absorbtia fierului, profita de acest lucru ca sa-i organizezi „cu cap mesele. De pilda, asociaza cerea­lele cu sucuri de fructe sau carnita cu legume proaspete ori cu sucuri de legume.

Iata si cateva exemple de meniuri de acest gen: diminea­ta – o cana de lapte cu cereale si alaturi un pahar cu suc de portocale; la gustarea de ora 10 – un mar ras cu biscuiti, iar la pranz/ cina – carnita de vita tocata (car­nea rosie e mai bogata in fier) cu suc de rosii.

Nu uita ca fierul de origine animala e mai bine absor­bit de orga­nism decat cel de origine vegetala si, in plus, carnita ii asigura celui mic proteine si aminoacizi esentiali cresterii.

Cand ii introduci pentru prima data in alimentatie anumite legume si fructe, este posibil sa constati ca cel mic se stramba cand le gusta: e drept, vitamina C da un puternic gust dulce acrisor, dar strambaturile copilului nu inseamna neaparat ca nu-i place alimentul respectiv, ci doar ca inca nu a „facut cunostinta cu el si nu-l recunoaste.

Fa un experiment cu o felie de portocala, pe care i-o treci pe la gurita (atentie: nu lasa copilul mic sa tina el felia; instinctul de a suge il poate face sa inghita bucata de portocala si se poate asfixia cu ea!): desi se stramba, si prima tendinta a lui e sa indeparteze portocala, el o va cere din nou, pentru ca, dupa prima senzatie de acrisor, in gura va persista gustul de dulce.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton