In cazul veganilor (cei care nu mananca niciun fel de produs provenit de la animale sau pasari) preocuparea pentru o buna alimentatie este si mai mare decat in cazul lacto-ovo-vegetarilenilor.
O femeie insarcinata are nevoie de 300 de calorii in plus pe zi. Daca reusesti sa respecti acest procent mancand cereale, legume, fructe, lapte de soia, alune, seminte si alte alimente exclusiv vegetariene, atunci sarcina se va dezvolta normal.
Organismul vegetarienilor tinde sa absoarba nutrientii mult mai bine decat organismul consumatorilor de carne si are nevoie de o cantitate mai mica din acestia.
Sfaturi:
1. mananca cel putin patru mese bogate in calciu pe zi
2. stai la soare. Acesta este o sursa importanta de vitamina D. 20 de minute de stat in soare, chiar si numai cu fata si cu mainile, de doua ori pe saptamana este de ajuns. Daca nu ai cum sa stai la soare, asigura-te ca mananci alimente bogate in vitamina D.
3. vorbeste cu medicul tau despre regimul alimentar vegetarian si cere sfatul unui nutritionist daca este nevoie.
Iata care sunt cele mai importante vitamine si minerale de care copilul tau are nevoie si in ce alimente le gasesti:
Proteinele
Organismul are nevoie de 20% mai multe proteine in timpul sarcinii. Proteinele vegetale se gasesc in cereale, seminte, nuci si legume ca fasolea sau soia.
Acizii grasi Omega 3
Acestia joaca un rol important in dezvoltarea retinei, a creierului si a sistemului nervos central.
Pestele este o sursa buna de acizi hrasi Omega 3. Dar nu este singura sursa. Se mai regasesc si in semintele de in, de canepa, in soia, nuci si germeni de grau.
Calciul
Daca esti lacto-ovo-vegetariana iti va fi mai usor sa iti iei calciul de acre organismul tau are nevoie din lapte si produse lactate. Insa laptele nu este singurul aliment ce contine calciu.
Alte surse bogate in calciu sunt: broccoli, migdale, susan, napi, sucul de portocale, laptele de soia.
Organismul femeii retine si absoarbe calcliul mai eficient in timpul sarcinii.
Vitamina D
Este esentiala in absorbtia calciului de catre organism. Sursele de vitamina D sunt: galbenusul de ou, laptele de soia, orezul, produsele lactate. Acestea contin si vitamina B12.
Alte surse de vitamina B12: drojdia alimentara, laptele de soia, soia, cerealele.
Fierul
Multe femei, indiferent de stilul de viata sau de regimul alimentar devin anemice in timpul sarcinii.
Surse bogate in fier sunt: legumele, fructele uscate, alunele, semnitele de floarea soarelui, melasa.
Acidul folic
Este esential, mai ales in primele saptamani de sarcina. Alimentatia vegetarienilor este de obicei bogata in acid folic, dar expertii recomanda totusi suplimentele de acid folic.
Acesta se regaseste in: cereale, sucul de portocale, faina, broccoli, legumele verzi, conopida.
Este mai usor pentru lacto-ovo-vegetarieni decat pentru vegani sa ia din alimentele consumate zilnic necesarul de vitamine si proteine de care au nevoie.
Totusi, cu recomandarea medicului, se pot lua suplimente de vitamine. Acestea insa nu asigura necesarul zilnic de calorii si proteine, deci asigura-te ca nu neglijezi nici acest aspect.
Foto: Arhiva Edipresse.