Hai sa ne imaginam un balon pe care il umflam foarte tare si apoi il dezumflam. Indiferent cat de tare l-am mai umfla a doua oara, o parte din elasticitatea lui initiala s-a pierdut si nu va mai avea acelasi aspect.
Iti propun inca un experiment: ia o bucata de panza si trage puternic de capetele ei. O sa constati ca in interiorul panzei apar zone unde materialul s-a rarit, iar aspectul panzei nu poate fi remediat decat daca acele portiuni desirate sunt acoperite cu altceva sau sunt eliminate.
Acelasi lucru se intampla si cu vergeturile. O data aparute, nu mai exista nici o sansa sa dispara „de la sine. Cheia este gasirea unei solutii prin care sa se poata ameliora aspectul lor inestetic.
Cum apar vergeturile
Pielea are trei straturi: epidermul, care este stratul cel mai superficial, aflat intr-un permanent proces de reinnoire; dermul, stratul de mijloc, unde se gasesc majoritarea receptorilor prin care „simtim lumea inconjuratoare, si hipodermul, stratul cel mai profund sub care se gasesc tesuturile subcutanate, stratul adipos si muschii.
Vergeturile (care se mai numesc si stria atrophica, striae distensae sau striae gravidarium) sunt cicatrice liniare vizibile, care, desi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Se prezinta sub forma unor zone in care structura cutanata pare „desirata.
Vergeturile apar la nivelul dermului, atunci cand acesta este intins constant o perioada lunga de timp, pielea pierzandu-si elasticitatea, datorita ruperii fibrelor de tesut conjunctiv.
Aspectul tegumentului la nivelul vergeturii este destul de specific: pielea este subtiata, fina la palpare, suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac – sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii, in cazul vergeturilor vechi.
In functie de culoarea tegumentului, vergeturile initiale pot fi de culoare roz, rosu inchis sau maronii. Acestea au dimensiuni de cativa centimetri in lungime si 1-10 mm latime (in unele cazuri si mai mult).
Uneori pot fi pruriginoase (adica produc mancarime locala).
Vergeturile pot sa apara oriunde pe suprafata corpului, acolo unde pielea a fost supusa unei intinderi.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3