Iti amintesti cand parintii te-au lasat pentru prima data singur/a acasa? Cel mai probabil nu, pentru ca adesea e un proces ce are loc treptat, pe nesimtite, cum s-ar spune.
Acum, ca generatia de copii crescuti cu cheia de gat are la randul ei proprii copii, poate fi dificil sa iti dai seama care e varsta la care ar trebui sa iti poti lasa copilul singur in casa.
Pentru aceia dintre noi mai putin fericiti, care nu aveau bunici sa ne ia de la scoala sau o bona prin vecini, varsta la care ramaneai singur acasa coincidea cu cea la care incepeai scoala: in jurul a 7 ani.
Daca pana atunci mergeai la gradinite cu program prelungit, ei bine scoli cu acelasi regim erau mult mai putine. Asa se face ca, din pricina faptului ca parintii lucrau adesea mult dupa ora la care scoala se termina, eram nevoiti sa ramanem singuri si sa fim responsabili.
In ziua de astazi insa, ai crede ca nu mai e nevoie de aceasta responsabilitate pe umerii unor copii de doar 7 ani. In definitiv, tocmai din aceasta nevoie, de a nu lasa copiii de capul lor, singuri acasa, au aparut si after-school-urile, un serviciu ce raspunde unei nevoi apasatoare, ce afecteaza multi parinti.
Dar poate oare copilul sa ramana singur de la o anumita varsta, fara a mai fi necesare costurile suplimentare pentru afterschool?
Pana la varsta de 7 ani inclusiv, e evident, niciun copil nu ar trebui lasat nesupravegheat de un adult.
In intervalul de varsta 8-10 ani, poti incerca sa il lasi pentru perioade scurte de timp singur acasa, maxim 1-2 ore, doar in timpul zilei.
In intervalul de varsta 11-12 ani, iti poti lasa copilul singur acasa pentru cel mult 3 ore, insa niciodata pe perioada noptii.
De la 13 la 15 ani, adolescentul poate fi lasat nesupravegheat si intreaga zi, insa din nou, nu si pe timpul noptii.
Incepand cu varsta de 16 ani, copiii pot fi lasati nesupravegheati chiar si doua nopti consecutive, daca parintii au incredere ca vor avea un comportament responsabil.
Sursa: thirtyhandmadedays.com