Laptele de mama este tot ce poate fi mai bun pentru puiul tau, in primul an de viata. Pana cand copilul face sase luni, organismul mamei va stii sa sintetizeze laptele cu compozitia cea mai buna, dar asta numai daca proaspata mamica are un regim alimentar echilibrat, mananca suficienta carne si multe legume.
Astfel, se evita anemia, afectiune care afecteaza foarte multi copii mici. In plus, mama trebuie sa consume suficiente lichide, fructe, care contin vitamine, absolut necesare pentru bebe.
In situatia in care laptele mamei este insuficient sau daca aceasta nu poate alapta deloc, alimentatia copilului trebuie suplimentata cu lapte praf (Nan, Milumil, Bebelact sunt cateva dintre variante).
Schimbarile de alimentatie impuse de varsta
Pe masura ce copilul creste, cantitatea de alimente de care organismul lui are nevoie va fi mai mare. Dupa un an, cantitatea de lapte recomandata este de 500 de ml/zi, iar laptele praf se poate inlocui cu lapte UHT de vaca sau lapte praf pentru varsta a treia.
Intre unul si trei ani, copiii au nevoie de 40 g de proteine pe zi (carne 200 g, branza, ou), legume, fructe, cereale, iaurturi, in aceleasi cantitati, zilnic. Dupa trei ani, proteinele in alimentatie ar trebui sa ajunga la 50 – 60 g/zi. Un scolar ar trebui sa manance 70 g de proteine zilnic, la 10 – 12 ani, 80 g/zi, iar dupa 14 – 15 ani, 100 g de proteine. Fetitele mananca, de regula, mai putin decat baietii cu circa 10 g.
La 100 g de proteine, jumatate ar trebui fie reprezentate de aportul din carne, restul trebuie sa vina din lactate si oua, in timp ce proteinele vegetale nu sunt substantiale in cazul copiilor. In ceea ce priveste tipul de carne, medicii o recomanda pe cea de vaca, slaba (la 143 g de carne, 20 g sunt proteine) si pe cea de pui (la 140 g de carne, 20 g de proteine).
Alte variante pentru a diversifica mesele o reprezinta sunca presata, sunca de Praga, pestele (morun, nisetru, platica, pastrav etc.). Sunt nutritionisti care te sfatuiesc, insa, sa eviti branza topita, pentru ca impiedica asborbtia adecvata a calciului in oase.
Diversificarea alimentatiei dupa sase luni
Dupa varsta de sase luni, incepe diversificarea alimentatiei pentru copilul alaptat la san. Pentru ceilalti copii, diversificarea incepe de la patru luni.
Proteine animale (carne), Mai intai, copiii au nevoie, zilnic, de 14 – 15 g de proteine, care se gasesc in circa 30 g carne. Dupa sase luni, se ajunge la 50 g de carne de pui.
Galbenusul de ou ajuta la multe afectiuni, inclusiv la prevenirea rahitismului si se da, pana la un an, de trei ori pe saptamana, dupa care se poate da si albusul.
Legumele si fructele sunt, de asemenea, foarte importante. Zilnic, un copil are nevoie de cel putin o masa de fructe, adica in jur de 200 g fructe pe zi (mere, banane, suc de citrice, ananas, mango, caise, pere). Pana la varsta de un an, se vor evita capsunile, zmeura, kiwi, fructele de padure, care sunt alergizante. Da-i micutului tau si iaurt (zilnic) si cereale (incepi cu 20 g/zi).
Supele de legume sunt foarte importante pentru sugarul caruia i se diversifica alimentatia: recomandarea specialistilor este ca la 200 g de supa sa pui 60 g de legume.
Iaurturile trebuie sa fie proaspete, fara conservanti, cat mai naturale, fara adaosuri de fructe sau arome de fructe. Poti adauga fructe proaspete in iaurt. Pentru ca se digera foarte usor, este mai bine ca iaurtul sa nu fie combinat cu nimic (paine sau verdeturi) si sa fie baut inainte de masa sau dimineata, pe stomacul gol.
Nu uita micul dejun! Inainte de a ajunge sa manance gustarea, copiii trebuie, insa, sa ia micul dejun. Micutii se concentreaza mult mai bine daca mananca dimineata. „Nu e nevoie sa manance oua si carnati zilnic. Foarte bune sunt si cerealele cu lapte.
Alege cerealele care nu contin zahar, iar daca copilul doreste, ii poti amesteca mai multe tipuri in acelasi castron', recomanda nutritionistul.
Sandvisurile. Foloseste paine neagra daca copilul o suporta sau paine intermediara ori graham. Umple sandvisurile cu branza, carne, unt, adauga si morcovi, rosii, salata.
Fructele. Parintii preocupati sa-si creasca copiii sanatosi trebuie sa ia in calcul si gustarea pe care copilul o serveste cand este la scoala. Fructele nu trebuie sa lipseasca din ghiozdanul copilului. Merele, bananele si strugurii sunt doar cateva dintre fructele pe care micutul le poate lua la scoala.
Mai putine dulciuri si chips-uri. Prajiturile si chips-urile sunt bogate in grasimi si zahar. Snacks-urile nu au nici o valoare nutritiva. Toate astea nu inseamna ca nu le poti oferi copiilor din cand in cand, cu conditia sa manance si restul pachetelului.
Produsele lactate sunt extrem de importante. Surse excelente de calciu sunt iaurtul, branza, laptele. si sucurile care contin calciu sunt bune, daca laptele nu este disponibil.
Text: Iulia Marin; Foto: arhiva Edipresse.