Deseori, perioada de sarcină se asociază cu apariţia sau dezvoltarea varicelor de la nivelul picioarelor. De obicei, ele se retrag după ce copilul se naşte.
Pentru început, trebuie specificat faptul că sarcina nu este cauza bolii varicoase a membrelor inferioare. În circa 95% dintre cazuri, varicele sunt transmise genetic. Restul de 5% este determinat de alte cauze (traumatisme, arsuri etc.)
Prin urmare, principala cauză determinantă a varicelor o reprezinta ereditatea, adică predispoziţia transmisă genetic de a face dilataţii venoase. Un rol important pentru momentul apariţiei varicelor şi dezvoltarea bolii îl au factorii favorizanţi:
Unul dintre cei mai importanţi factori favorizanţi ai dezvoltării varicelor îl reprezintă sarcina. Nu numai presiunea pe care o exercită uterul gravidei asupra venelor bazinului, ci, mai ales, modificarea profilului hormonal în timpul sarcinii – secreţia crescută de progesteron – determină modificări ale pereţilor venoşi, care devin mai uşor de dilatat, motiv pentru care varicele apar ori se dezvoltă (uneori foarte mult).
Foto: shutterstock.com