Varicela, cunoscuta popular si sub numele de varsat de vant, este o boala a copilariei caracterizata in principal de o eruptie pe piele. Vezi care sunt principalele manifestari ale varicelei la copii si care sunt masurile pe care trebuie sa le iei daca cel mic se imbolnaveste de varicela.
O eruptie cutanata este principalul simptom care caracterizeaza varicela la copii. Cu toate acestea, copiii sunt contagiosi cu cateva zile inainte ca eruptia sa apara si vor resimti urmatoarele simptome:
Odata ce simptomele mentionate se instaleaza, eruptia incepe sa apara si sa se dezvolte. Eruptia de pe piele trece prin 3 faze, inainte ca organismul sa isi revina dupa ce ia virusul:
Bubitele de varicela nu vor fi toate in aceeasi faza, in acelasi timp. Unele noi vor aparea, in timp ce altele se vindeca. Copiii sunt contagiosi pana cand toate bubitele s-au cojit si vindecat.
Varicela este cauzata de infectia cu virusul varicelo-zosterian, iar boala este extrem de contagioasa. Se raspandeste prin:
Expunerea la virus prin vaccinare sau o infectare anterioara (situatia in care copilul a avut deja varicela) reduce riscul. Oricine nu a fost deja expus virusului, este predispus la contactarea virusului. Riscul creste considerabil in urmatoarele situatii:
Imediat ce suspectati ca un copil ar putea avea varicela, prin prezenta simptomelor initiale sau din pricina existentei unei eruptii, sunati imediat doctorul.
Este extrem de important si sa anuntati doctorul imediat daca sunteti insarcinata si ati intrat in contact cu o persoana bolnava de varicela.
In cele mai multe cazuri, varsatul de vant este diagnosticat prin examen clinic, de catre medicul de familie.
Complicatiile afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, pacientii varstnici, persoanele cu sistem imunitar slab sau femeile insarcinate.
Femeile insarcinate ce contacteaza varicela in timpul sarcinii pot da nastere unor copii cu probleme de dezvoltare fizica si/sau psihica.
Daca viitoarea mamica a avut deja varicela, anterior sarcinii, copilul este protejat de anticorpii ei.
Varicela se trateaza de cele mai multe ori la domiciliu, simptomatic. Acest lucru presupune administrarea de antipiretice, in cazul febrei. Pentru eruptie se recomanda adesea de catre medic o mixtura mentolata, care sa calmeze mancarimile, mai putin in zonele intime, unde sunt necesare creme specifice.
Desi ideea este foarte populara, nu este contraindicata spalarea in cele 2 saptamani. Sunt contraindicate baile fierbinti, prelungite, insa dusurile si spalarea cu mana (nu cu buretele!) sunt chiar necesare, pentru a mentine igiena corpului si a evita infectiile bacteriene.
Este foarte indicat ca, in cazul copiilor, unghiile sa fie taiate cat mai scurt si sa li se explice ca trebuie sa incerce pe cat posibil sa nu se scarpine sau sa se scarpine in jurul veziculelor. In caz contrar, veziculele sparte pot lasa semne.
Imediat dupa vindecare este recomandata evitarea altor imbolnaviri, deoarece imunitatea organismului este scazuta.