De o perioada, vaccinul antivaricela lipseste din farmacii si medicii se tem de o epidemie nationala de varicela.
Peste 100 de cazuri de varicela au fost confirmate in ultima saptamana, de medicii de la Institulul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala.
'Comparativ cu perioadele similare din anii trecuţi, este un număr clar mai mare în acest an. Încă nu se poate vorbi despre o epidemie de varicelă, dar dacă lucrurile vor evolua în aceeaşi direcţie, este posibil să ne confruntăm cu aşa ceva', a declarat pentru Antena 3, Catalin Apostolescu, purtatorul de cuvant al Institutului „Matei Bals”.
Vaccinul antivaricela lipeste din farmacii si ii ingrijoreaza pe medici din cauza riscului declansarii unei epidemii nationale de varicela.
Vaccinul antivaricela a fost aprobat in 1995, contine virusul atenuat si se administreaza in doua doze: prima doza la varsta de un an si 6 luni iar cea de-a doua doza intre 4 si 6 ani.
Vaccinul antivaricela are o eficacitate de 99% in protejarea copiilor de de varicela, iar pentru cei 1% care totusi fac aceasta boala, este vorba despre forme usoare ale bolii.
Citeste si:
Povestea unui baietel nevaccinat care a facut varicela
De ce nu trebuie să le dăm niciodată medicamente cu ibuprofen copiilor cu varicelă
Varicela – simptome şi tratament
Varicela, cunoscuta popular si sub numele de varsat de vant, este o boala a copilariei caracterizata in principal de o eruptie pe piele.
O eruptie cutanata este principalul simptom care caracterizeaza varicela la copii. Cu toate acestea, copiii sunt contagiosi cu cateva zile inainte ca eruptia sa apara si vor resimti urmatoarele simptome:
Odata ce simptomele mentionate se instaleaza, eruptia incepe sa apara si sa se dezvolte. Eruptia de pe piele trece prin 3 faze, inainte ca organismul sa isi revina dupa ce ia virusul:
Surse: romedic.ro, antena3.ro; edumedical.ro
Foto: Shutterstock.com