Luni a fost votat in Senat proiectul de lege ce prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Daca se opun, parintii risca avertismente si amenzi in valoare de pana la 10.000 lei.
In favoarea legii vaccinarii obligatorie s-au pozitionat 99 dintre senatori, printre care si medicul si senatorul PNL Leon Danaila. Acesta din urma a argumentat in favoarea proiectului de lege aducand exemple de boli eradicate in istoria omenirii in istorie, precum variola, la nivel global sau rujeola (doar in America).
Mai mult, cunoscutul medic sustine ca o parte din problema o reprezinta medicii care contesta vaccinarea, intarindu-le oamenilor convingerile gresite:
'Eu dacă aş fi mai mare aş lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare care a adus omenirii cele mai mari beneficii', a declarat Leon Danaila, citat de News.ro.
Mai departe, proiectul urmeaza sa ajunga in Camera Deputatilor pentru aprobare.
Legea vacinarii presupune ca parintii sa nu fie nevoiti sa isi dea acordul pentru vaccinarea copiilor, aceasta procedura fiind deja consimtita.
Pentru inscrierea copiilor in sistemul de invatamant va fi nevoie de o adeverinta ce atesta vaccinurile efectuate. Daca schema de vaccinare nu este completa pana la inscrierea la scoala, parintii au un an la dispozitie pentru a isi imuniza copiii.
Iata care sunt maladiile impotriva carora se impun vaccinuri obligatorii:
Singura exceptie de la obligativitatea vaccinarii se face in situatia in care parintele sau tutorele poate prezenta o adeverinta ce atesta contraindicatii motivate medical ce scutesc copilul de vaccinare.
In caz contrar, unitatea de invatamant va sesiza Comisia de Vaccinare, care va lua in evidenta copiii nevaccinati si va consilia parintii periodic, pentru acceptarea planului de recuperare a vaccinurilor neefectuate.
Daca legea va trece de Camera Deputatilor, nu este clar totusi incepand de cand se va impune vaccinarea obligatorie. Spre deosebire de varianta trimisa catre Guvern, in care se prevedea ca legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, proiectul de lege in varianta propusa Senatului nu continea o data precisa.