Intre anii 1990 si 2015, un simplu obiect din gospodaria multor oameni a fost responsabil pentru ranirea a peste 17000 de copii si moartea a 300 dintre ei.
Un sudiu recent a dezvaluit aceste date, iar acum producatorii incearca sa modifice jaluzelele, pentru a elimina necesitatea sforii atasate jaluzelelor orizontale.
Studiul, ce a fost publicat pe site-ul Academiei Americane de Pediatrie, a relevat cum majoritatea mortilor accidentale au avut loc cand copiii au ramas prinsi in sfoara jaluzelelor.
Cel mai adesea, copiii au fost sub supravegherea unui parinte, dar a fost lasat singur pentru mai putin de 10 minute, de cele mai multe ori dupa ce parintele si-a dus copilul la somn.
In medie, in aceasta perioada, in fiecare luna a murit un copil, strangulat fie de sforile de care poti trage pentru a modifica pozitia jaluzelelor, fie de cele care unesc jaluzelele una de celaalta.
Autorul studiului argumenteaza ca este esential ca producatorii de jaluzele sa elimine sforile si sa dezvolte un alt mecanism, mult mai sigur pentru copii.
Atunci cand parintii incearca sa previna accidente, se gandesc la acoperirea prizelor si rotunjirea colturilor.
Iata insa ca desi nimeni nu s-ar astepta ca jaluzelele sa fie un obiect periculos pentru copilul lor, datele demonstreaza ca acestea sunt un risc crescut, mai ales tinand cont de faptul ca de multe ori se afla chiar in camera copilului.
Pana cand producatorii vor modifica mecanismul jaluzelelor, e important sa eviti posibilele accidente. Mai ales daca jaluzelele sunt in camera copilului, distanteaza patutul de geam si orice alte obiecte pe care el s-ar putea urca, incat sa ajunga la geam.
De cate ori modifici pozitia jaluzelelor, strange sfoara din care reglezi si innoad-o, sau prinde-o cu o agrafa, la inaltime.
Pentru mai multa siguranta, poti ridica sau strange jaluzelele complet, in perioada in care copilul este in incapere si nu e supravegheat constant.
Inlocuieste jaluzelele cu perdele si draperii, pentru o intimitate mai sigura.