Ingrediente pentru 12 porţii:
■ 125 g curmale fără sâmburi
■ 150 g unt înmuiat la temperatura camerei
■ 150 g zahăr brun
■ 4 ouă
■ 200 g făină integrală cu factor de creştere
■ 1 linguriţă bicarbonat
■ 1 linguriţă cuişoare măcinate
■ coaja rasă de la două lămâi
■ 200 g morcov, curăţat de coajă şi răzuit
Pentru siropul de lămâie:
■ zeama de la două lămâi
■ 3 linguri zahăr tos
Pentru glazură:
■ 200 g cremă de brânză de vaci proaspătă
■ 125 g zahăr pudră
■ 2 bucăţi fructul pasiunii, pulpă trecută prin sită
■ 200 g cremă de ou
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la semnul 4/180°C. Într-un tocător electric, mărunţeşte curmalele cu 2 linguri apă caldă pentru a obţine o pastă.
Amestecă energic cu ajutorul telului electric 3-4 minute untul cu zahărul, până când amestecul se deschide la culoare.
Încorporează ouale, făina, bicarbonatul, cuişoarele şi amestecă.
Toarnă compoziţia în forma de blat de 20 cm unsă şi tapetată cu hârtie de copt.
Nivelează suprafaţa şi dă la cuptor 30-35 minute, până când se rumeneşte şi devine elastic.
Între timp, fierbe siropul din zeamă de lămâie şi zahăr, amestecând până când zahărul se dizolvă.
Scoate blatul din formă şi după ce se răceşte taie-l în două foi egale. Înţeapă din loc în loc şi stropeşte cu sirop ca să se absoarbă uniform.
Pentru a prepara glazura, amestecă energic cu ajutorul telului electric crema de brânză de vaci şi zahărul pudră.
Aşază prima foaie pe platoul de servit şi pune deasupra aproape jumatate din cantitatea de glazură şi nivelează suprafaţa.
Aşază piureul de fructul pasiunii într-un strat deasupra. Aşază a doua foaie de blat şi unge cu restul de glazură întinsă uniform.
Această variantă de tort are un conţinut redus de grăsimi şi calorii.
Mai multe reţete găseşti aici