150 g unt,
150 g zahar tos,
4 oua,
3 linguri zahar,
1 kg de mere,
visine proaspete sau din compot (fara samburi),
1 plicult de zahar vanilat,
2 linguri faina,
2 linguri pesmet,
frisca si ciocolata pentru ornat.
Se unge o oala/cratita (de 5 kg capacitate) cu 150 g de unt si se presara zahar tos 150 g. Apoi punem merele, de la care am scos samburii in prealabil, si in acel gol punem visine sau alte fructe (kiwi, banane, nuci). Ca sa-ti fie mai usor, poti curata merele de coaja si le tai in doua, scoti samburii, le unesti si le pui in cratita unsa cu unt si tapetata cu zahar tos. In locurile goale dintre mere pui bucati de mere, nuci, sa fie totul umplut complet, fara goluri si le dai la cuptor la foc redus pana se auresc merele.
Apoi bati 4 oua intregi, fara sa separi albusul, cu 3 linguri de zahar, 1 pliculet de zahar vanilat, timp de 20 de minute, pana creste compozitia. Pui 2 linguri de faina si 2 linguri de pesmet (daca nu ai pesmet, pui 4 linguri de faina) si torni aceasta compozitie peste merele fierbinti din cuptor si mai dai la foc inca 10 minute, pana se coace si pandispanul de deasupra. Lasi cratita sa se raceasca (poate fi si pana a doua zi). Daca nu se desprinde tortul de tigaie, pui putin pe ochiul de la aragaz si se incalzeste tigaia si apoi iese usor pe farfurie. Deasupra pui frisca si razi ciocolata. Pofta buna!