Din ce în ce mai multe cupluri au probleme de infertilitate, primară sau secundară. Problemele de infertilitate sunt cu atât mai greu de acceptat cu cât cuplul a mai avut un copil și nu reușește să conceapă un al doilea bebeluș. Medicul ginecolog este cel care determină cauza infertilității, dar până la analizele și investigațiile complete, uite care sunt cele mai mari 3 motive pentru care nu poți concepe (încă) un copil:
Celule din endometru cresc în afara cavității uterine și se implantează pe ovare, trompele uterine sau intestine și mucoasa din cavitatea pelvină sau vagin, col, vezica urinară. Cele mai multe cazuri de endometrioză afectează femeile între 25-35 ani, perioadă în care cele mai multe femei doresc o sarcină.
Endometrioza poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni cu efect negativ asupra ovulației și nidării celulei ou.
Menstruația dureroasă și durere în timpul actului sexual sunt câteva dintre simptomele endometriozei, care poate fi diagnostricată lararoscopic.
Aproape 40% dintre toate cazurile de infertilitate sunt cauzate de probleme de ovulație – ovulația nu are loc regulat: fie nu se petrece deloc (ceea ce poate indica o menopauză precoce), fie are loc de fiecare 3 luni. Dereglările hormonale, pierderea și scăderea rapidă în greutate, exerciții fizice intense pot afecta ovulația.
Odată diagnosticată, problema de ovulație se tratează medicamentos.
Multe dintre simpotmele care caracterizează Sindromul Ovarului Polichistic, precum acnee, tendință de îngrășare, pilozitate în exces sau menstruatii neregulate – sunt percepute doar ca neplăcute. Foarte puține femei fac legătura între ele, drept care sindromul ovarului polichistic, cauza de infertilitate din cauza excesului de hormoni androgeni, în special testosteron) este relativ târziu depistat. Medicul ginecolog va recomanda investigații de specialitate și va stabili tratamentul de urmat. Odată rezvolvată problema sindromului ovarului polichistic sarcina se poate instala la puțin timp.
foto Shutterstock