Tipuri de jocuri care pot stimula imaginația copilului

Una dintre pietrele de temelie importante în dezvoltarea copilului, este jocul care dezvoltă imaginația. Cu ajutorul acestor jocuri, copilul poate explora și învăța despre multe situații și emoții, iar asta va avea un impact enorm asupra abilităților de învățare viitoare. 

Copiii mici tind să fie curioși, au o capacitate creativă enormă, iar dezvoltarea imaginației va duce la stimularea calităților principale ce sprijină învățarea la școală de-a lungul vieții. Din acest motiv ar trebui cultivate de la o vârstă foarte fragedă, cu instrumente distractive, cum este și acest joc construcție copii.

Majoritatea părinților înțeleg necesitatea susținerii învățării formale, însă în stadiul timpuriu nu trebuie pusă presiune crescută pe copii. Ei învață în ritmul propriu și pot avansa de-abia după ce o anumită etapă de dezvoltarea a fost asimilată. 

Dacă vrei să stimulezi dezvoltarea copilului tău, îți prezentăm câteva jocuri care îl vor ajuta să dea sens lucrurilor pe care le vede sau le experimentează. Jocul sprijină dezvoltarea creativității, dezvoltarea intelectuală și îi oferă copilului tău oportunitatea de a exersa abilitățile de a lua decizii, dar și de a explora lucrurile care îl interesează.

Jocuri de construcții

Cuburile și blocurile de construcții sunt cele mai de bază elemente, care îi vor introduce pe copii în lume fascinantă a jucăriilor ce dezvoltă imaginația. Există o explicație foarte simplă, copilul fiind condus de creativitate în potrivirea cuburilor și construcția celor mai interesante creații 3D. Poți începe cu niște cuburi colorate, atunci când copilul este mic, pentru a-i atrage interesul, iar apoi, pe măsură ce crește, poți face un upgrade la jocurile dedicate de construcții, cu elemente care se ansamblează între ele. 

Curse cu obstacole

Sunt ușor de configurat și de jucat, fiind una dintre cele mai bune variante de provocare mintală pentru copii. Poți organiza o cursă cu obstacole chiar la voi acasă, cu singura condiție să securizezi foarte bine colțurile ascuțite sau marginile periculoase. Pentru a construi cursa cu obstacole, ai nevoie de obiecte uzuale de la voi din casă, iar în funcție de vârsta copilului, gradul de complexitate poate crește. Printre obiectele care pot deveni obstacole se numără pernele, scaunele, mesele, cutii, sfoară, mingii, etc. Copilul va trebui să sară, să meargă, să ocolească, să se târască, să arunce sau chiar să rezolve o ghicitoare. 

Joaca de-a povestitorul

Totul începe cu 'A fost odată' și continuă în funcție de subiectul pe care l-ați ales ori de condițiile pe care le-ați stabilit. Inventarea poveștilor ajută la o dezvoltare diferită a creierului în comparație ce ceea ce se întâmplă atunci când copilul citește o carte sau ascultă o poveste. Activitatea de povestire necesită ca cel mic să acorde multă atenție și să se concentreze pe perioade extinse de timp. De asemenea, stimulează dezvoltarea memoriei, deoarece trebuie să țină minte succesiunea evenimentelor, evidența personajelor, iar în același timp trebuie să se decidă ce urmează să se întâmple. Joacă de-a povestitorul dezvoltă limbajul, vocabularul și încrederea în sine, deoarece chiar și el va remarca progresele pe care le face. 

Art & Crafts

Sunt jocurile de îndemânare și de creație, care includ creioane colorate, acuarele, sau plastilină. Arta care rezultă la final se poate să nu fie la înălțimea lucrărilor consacrate, dar nu acesta este scopul. Toate instrumentele menționate îi permit copilului să-și exploreze creativitatea în ritmul propriu de dezvoltare, astfel încât să poată beneficia de avantajele unei imaginații sănătoase. Cărțile de colorat oferă un timp de calitate petrecut în compania desenelor cu plante, animale sau personaje preferate, aprinzând imaginația creativă a celui mic. Majoritatea jucăriilor art & craft oferă și avantajul de a exersa coordonarea ochi-mână precum și dexteritatea de a efectua operații destul de complicate, benefice pentru dezvoltarea motrică. 

Sursa foto: piqsels.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Timp liber
Buton