TEST: Ce știi despre bebelușul tău?

Ai avut 9 luni la dispoziție, l-ai simțit în burtica ta și l-ai așteptat cu nerăbdare. Ai citit cărți întergi de parenting, ai navigat pe internet în căutare de răspunsuri, dar când te-ai trezit cu un suflețel mic acasă, ai senzația că nu mai știi nimic, la fel ca în preajma unui examen important. Ce știi cu adevărat despre bebelulșul tău? Testează-te, fără să trișezi!

 

Care dintre urmatoa­re­le simptome caracteri­zeaza colicii?
a. Plans de neconsolat
b. Somnolenta excesiva
c. Un stomac proeminent
d. Flatulenta

Raspuns corect: Plansul continuu, de neconsolat, un stomac vizibil umflat si „vanturi repetate sunt simptome ale colicilor, care pot dura chiar mai mult de trei ore pe zi si se pot manifesta de mai multe ori intr-o saptamana. Somnolenta nu este un simptom al co­licilor, copilul chinuit de durere se arcuieste si intinde piciorusele si adoarme foarte greu.

La inceputul celei de-a treia luni de viata, be­belusul poate sa:
a. vada clar obiecte care sunt la 100 de metri de el;
b. reactioneze la culori vii (rosu, galben, portocaliu);
c. urmareasca cu ochii obiecte de diferite dimensiuni care se misca in imediata lui apropiere;
d. faca dovada coordonarii intre maini si ochi.

Raspuns corect: In primele saptamani de viata, bebelusul zareste obiecte din apropiere, dar de-abia dupa primele doua luni urmareste cu privirea un obiect care se misca prin fata lui.

(Citește și Vederea bebelușului – cum detectezi problemele)

Daca bebelusul tau are mai putin de patru luni si ii curge nasul poti sa:
a. folosesti o pompita-bulb pentru a-i extrage mucusul;
b. ii administrezi spray nazal;
c. il ajuti sa-si sufle nasul;
d. ii dai aspirina.

Raspuns corect: O pompita-bulb te ajuta sa scapi de mucozi­tati. Strangi bulbul inainte de a-l introduce in nara si il eliberezi apoi usor. Pediatrul iti mai poate recomanda sa pui cateva picaturi de ser fiziologic sau o solutie salina, care sa inmoaie mucozitatile.

Daca ti se pare ca cel mic are otita, ii pui picaturi?
a. Da
b. Nu

Raspuns corect: Afectiunile ORL trebuie luate foarte in serios si sunt frecvente la bebelusi. Iritabilitatea, dificultatea de a dormi sau de a manca pot indica o otita, pentru al carei tratament pediatrul si sau specialistul ORL vor prescrie tratamentul potrivit, inclusiv un antibiotic, daca este cazul. Otitele recurente, netratate cores­punzator, pot afecta definitiv auzul copilului si capacitatea lui de invatare.

Se considera ca un bebelus are febra cand termometrul arata:
a. peste 36 grade Celsius;
b. peste 38 de grade;
c. peste 40 de grade.

Raspuns corect: Cand termo­metrul indica valori peste 38 de grade, bebelusul are temperatura. Valorile inregistrate pot creste vertiginos in caz de boala. Mergeti imediat la medicul pediatru.

Care dintre urmatoa­re­le afirmatii referitoare la vaccinuri nu este adeva­rata?ce stii despre bebe 1
a. Vaccinul impotriva hepatitei A este recomandat doar pentru copiii din tari cu risc crescut de imbolnavire.
b. Copiilor care au alergie la oua nu este bine sa li se administreze vaccin antigripal.
c. Daca este cazul sa fie efectuat, vaccinul impotriva turbarii trebuie administrat in cinci doze.

Raspuns corect: Vaccinul impotriva hepatitei A este recomandat tuturor copiilor, indiferent de tara din care provin. Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat un calendar al vaccina­rilor obligatorii, care sunt valabile peste tot in lume.

Acestea sunt BCG (impotriva tuberculozei), AHB (contra hepatitei B), DTP (previne difteria, tetanosul, tusea convulsiva), AP (il fereste de meningita, boala care a facut multe victime in trecut), MMR (impotriva pojarului, rubeolei si oreionului). Pe langa acestea, se pot efectua si vaccinuri optionale, la recomandarea medicului pediatru care are copilul in suprave­ghere.

Unii bebelusi sunt predispusi la alergii inca inainte de a implini un an.
a. Adevarat
b. Fals

Raspuns corect: Adevarat. Se pot observa inca din primul an de viata alergiile sezoniere (daca este cazul) si pot aparea anumite alergii cauzate de alimentatie. De aceea, se recomanda ca alimentele noi sa fie introduse pe rand in meniul bebelusului pentru a se putea observa eventuale reactii alergice. De asemenea, daca unul dintre parinti este alergic, este recomandata folosirea de produse dermatologice special create pentru pielea cu tendinte atopice.

Urmatoarele masuri, cu exceptia uneia, pot preveni sindromul de moarte subita:
a. sa culci bebelusul intotdeauna pe burtica;
b. sa nu-l expui fumului de tigara;
c. sa pastrezi temperatura optima in camera lui;
d. sa indepartezi pernele si jucariile de plus din patut.

Raspuns corect: De-a lungul timpului, mamicilor li s-a recomandat sa culce bebelusul in diferite pozitii. Desi cauzele care declanseaza sindromul de moarte subita nu sunt inca pe deplin cunoscute, cercetarile au aratat ca cele mai multe cazuri au fost inregistrate in randul bebelusilor care dormeau pe burta. Copilul nu trebuie culcat pe burtica, ci pe spate, iar in patutul lui nu trebuie sa se afle perne si jucarii.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton