Să devii tată nu este întotdeauna ușor… să întreții flacăra din cuplu în decursul celor 9 luni speciale. În plus, în fața micilor neplăceri ce pot apărea, unii dau dovadă de lipsă de tact. Mai jos se regăsesc câteva exemple de fraze pe care le poți auzi din partea lor și care se pot dovedi neinspirate și chiar de evitat.
Prima lună
Exemplu: De îndată ce soțul a știut că ești însărcinată, a început să te strige „Mamă. Ție nu ți se pare atât de sexy.
De ce să evite: va avea destul timp să folosească acest apelativ după sosirea pe lume a copilului. Între timp, tu preferi puțin romantism și prospețime în cuplu.
Luna a doua
Exemplu: În timp ce ești la toaletă și ai parte de unul din acele episoade de vomă nu tocmai plăcute, șoțul, cu amabilitate vine și-ți spune: „Vrei să te țin de păr?
De ce să evite: Chiar dacă intențiile lui sunt bune, atunci când ești gravidă și apar astfel de situații ai prefera să beneficiezi de intimidate și… demnitate.
Luna a treia
Exemplu:
El: „Ce ai pe față?
Tu: „Un coș
El: „E posibil, atât de mare?
Tu: „Știi, acneea de sarcină…
El: „Credeam că femeile gravide au toate un ten impecabil
De ce să evite: Fluctuațiile hormonale din sarcină nu au întotdeauna repercursiuni evidente, însă cu atât mai mult în cazul în care sunt, nu e cazul să pună degetul pe rană.
Luna a patra
Exemplu: „Nu pari că ai fi însărcinată, doar că ți s-au lățit puțin șoldurile sau ai făcut crize de balonare.
De ce să evite: Schimbările care au loc în corpul tău nu sunt tocmai plăcute în primele luni. Faptul că burta nu se vede încă nu e un motiv pe care să-l abordeze acum. Va vedea cât de curând o frumoasă burtă rotundă.
Luna a cincea
Exemplu: Nu ai reușit să faci față retenției de apă și picioarele tale se umflă destul de tare. Soțul a ajuns să-ți spună „cârnăcior.
De ce să evite: Oricât de tandru ar părea să-ți alinți soția printr-o poreclă, unele nu sunt chiar distractive, mai ales când ești comparată cu un produs alimentar.
Luna a șasea
Exemplu: „Ai început să devii plictisitoare când vorbești, dar ai sânii mari, se compensează.
De ce să evite: Complimente sunt, evident, binevenite, când le primești în timpul sarcinii. Totuși, există moduri diferite de a le formula…
Luna a șaptea
Exemplu: La o cină în familie, mama ta îți sugerează că mai e o felie de prăjitură. Tu accepți și primești din partea lui replica: „Ești sigură că mai vrei, grăsuța mea?
De ce să evite: O felie de prăjitură în plus, nu va cauza un diabet gestațional. Și nici observațiile referitoare la creșterea în greutate nu ești obligată să le înghiți o dată cu desertul.
Luna a opta
Exemplu: Soțul tău a înțeles greșit că, o dată cu creșterea volumului sanguin, unele femei însărcinate au dificultăți în a înțelege ce li se spune din cauza compresiei vaselor de sânge de la nivelul creierului. De fiecare dată când întârzii cu un răspuns îți spune: „Stai liniștită, e din cauza compresiei vaselor de sânge.
De ce să evite: Expertul care te poate lămuri în problemele de acest gen este doar medicul tău. El cunoaște mai bine ce schimbări se produc cu adevărat și e în măsură sa-ți dea sfaturi. În niciun caz soțul tău, doar dacă nu este cumva medic.
Luna a noua
Exemplu: „Te rog să nu naști săptămâna asta, eu sunt singur la locul de muncă…
De ce să evite: Chiar dacă nu este el cel care naște, te aștepți să fie și el 100% determinat de sosirea copilului și nu de preocupări pragmatice legate de locul de muncă.
La maternitate
Exemplu: La maternitate te-a auzit țipând de moarte că nu mai poți, că ți-e foarte greu. A aflat apoi că nu ai vrut să accepți epidurala și îți spune: „Ești inconștientă, nu puteai să naști și ai preferat să te chinui.
De ce să evite: Nașterea este o sursă de neliniște, mai ales atunci când ești la primul copil. Soțul ar trebui să fie alături de tine, să te țină de mână, să te încurajeze, chiar și printre țipetele tale dar cu siguranță nu să pună paie pe foc, să îți țină morală.