Ingrediente:
Pentru aluat:
• 200 g făină
• 75 g unt (scos din frigider cu câteva ore înainte)
• 1 gălbenuș de ou
• 50 ml apă
• 50 g zahăr
• 1 vârf de cuțit de sare
• 2 picături de esență de lămâie (opțional)
Pentru crema de lămâie:
• 2 lămâi
• 2 ouă
• 2 gălbenușuri
• 200 ml smântână lichidă
• 200 g zahăr pudră
Pentru decor:
• 1-2 lămâi
• 1 plic gelatină
Mod de preparare:
Aluat:
Amestecați toate ingredientele, cu excepția făinii, până se omogenizează foarte bine. Puneți și făina și frământați pană obțineți un aluat fărâmițat. Dați-i o formă cât mai compactă, acoperiți-l cu folie și lăsați-l să stea la rece pentru o oră.
Crema de lămâie:
Frecați ouăle cu zahărul pudră, adăugați zeama de la lămâi și apoi smântâna puțin câte puțin. Dacă doriți sa fie mai acră mai puteți adăuga zeamă de lămâie.
Scoateți aluatul din frigider, întindeți-l pe blatul de bucătărie, ajutându-vă de puțină făină, și puneți-l apoi într-o tavă de tartă, tapetată cu hârtie de copt. Presați-l bine și pe marginile tăvii și înțepați cu o furculiță. Puneți peste el o folie de aluminiu și băgați-l la cuptor, la 200 ºC, pentru 20 de minute. După acest timp scoateți folia și mai lăsați 10 minute până devine auriu.
După ce scoateți blatul din cuptor și este încă fierbinte, adăugați crema și mai lăsați la cuptor (la 180 ºC) pentru 40-45 minute. O puteți acoperi spre finalul timpului cu o folie de aluminiu pentru a evita rumenirea excesivă.
După ce tarta s-a răcit, decorați cu jumătăți de felii de lămâie și turnați gelatină (preparată conform instrucțiunilor de pe plic). Serviți rece de la frigider.