Pentru un nou parinte, confortul bebelusului e principala prioritate. Asa ai putea sa descoperi ca suzeta e un obiect de mare ajutor in prima parte a dezvoltarii copilului tau. Cu toate acestea, sunt si multe voci care sustin ca suzetele sunt daunatoare.
Unii bebelusi pot fi alinati prin leganare, prin contactul uman si sunt multumiti sa suga doar in timpul hranirii.
Altii insa, au o nevoie constanta de a suge, chiar daca nu le e foame. Daca bebelusul continua sa vrea sa suga, chiar si dupa masa, cel mai probabil o suzeta e exact ce ii trebuie.
Suzeta nu inlocuieste nici hrana, nici dragostea materna, desigur, insa daca bebe este inca agitat chiar si dupa hranire, eructatie, alintare, leganare sau joaca, o suzeta te-ar putea ajuta.
In plus, aparent mai exista un beneficiu in cazul folosirii suzetei. Unele studii au concluzionat ca folosirea unei suzete la bebelusi ar putea fi in corelare cu reducerea riscului de Sindrom al Mortii Subite.
Autorii studiilor nu sustin insa ca suzeta previne o tragedie, ci doar ca exista o corelare intre cele doua aspecte.
Folosirea suzetei ar putea spori riscul de dezvoltare a infectiilor otice.
Acest risc este redus la copiii mai mici, asadar folosirea suzetei pana la varsta de sase luni si dezvatarea la scurt timp dupa sase luni ar putea fi benefica.
Daca alaptezi bebelusul, nu ii da prea repede suzeta. Asteapta pana cand cel mic se invata sa suga cat mai bine, cand mananca pe saturate la fiecare masa si productia de lapte se stabilizeaza.
Folosirea suzetei poate deveni rapid un obicei greu de dezvatat, motiv pentru care multi parinti sunt reticenti sa foloseasca suzeta.
Daca vrei sa ii dai copilului tau o suzeta, insa nu vrei sa ai de-a face cu lupte pe aceasta tema mai tarziu, ia-i suzeta inapoi cand implineste varsta de un an.
Daca o ia imediat, foarte bine.
Daca opune rezistenta, nu insista. Poti incerca din nou mai tarziu sau pur si simplu te poti da batuta.
Ofera suzeta doar intre hraniri, cand stii ca nu ii e foame.
In situatii limita, in care mai ai 2 pasi pana ajungi acasa sau in 5 minute urmeaza sa ajungi undeva unde sa il poti hrani, sigur ca aceasta recomandare nu este valabila.
Daca totusi suzeta pica in pat sau din patut in timpul noptii, nu i-o mai da bebelusului pana nu o igienizezi corespunzator.
Exista risc mare de sufocare cu panglica sau lantul cu care suzeta e prinsa.
Foloseste in schimb o agrafa si un lantisor special concepute in acest sens, care se prind de hainele bebelusului.
La fel cum nu e o idee buna sa ii dai mancare din gura ta, nu e o idee grozava nici sa bagi suzeta in gura ta inainte de a i-o da celui mic.
Acest obicei poate duce la transfer de bacterii din gura adultului in cea a bebelusului, favorizand astfel aparitia cariilor, inca de la eruptie.
Sursa articol: babycenter.com
Imagine: Pixabay