Sughiţul la bebeluşi: cauze şi remedii

Sughiţul la bebeluşi este extrem de frecvent, devenind din ce în ce mai rar pe măsură ce copilul creşte (după primele 4-6 luni). Deşi părinţii se îngrijorează şi cred ca sughiţul le provoacă sugarilor un disconfort major, specialiştii îi liniştesc: sughiţul este un act normal, nedureros şi fără consecinţe negative asupra bebeluşului. Află care sunt cauzele acestei manifestări şi cum îl putem ajuta pe cel mic să scape de sughiţ.

 

Sughiţul poate apărea dinainte de naştere

Sughiţul este provocat de o contracţie a diafragmei, muşchiul orizontal care separă organele toracelui de cele ale abdomenului şi care este responsabil de reglarea respiraţiei.

În ceea ce-l priveşte pe bebe, acest spasm brusc apare din cauza imaturităţii fibrelor nervoase, care sunt extrem de sensibile.  La unii sugari, această sensibilitate este foarte accentuată: fenomenul apare încă din timpul vieţii intrauterine şi se păstrează adesea şi după naştere.

 

Cauzele sughiţului

Cauzele care declanşează sughiţul la bebeluşi pot fi diverse: uneori, vinovată este senzaţia de rece pe care o simte cel mic în anumite situaţii (cum ar fi atunci când i se schimbă scutecul); în alte cazuri, e vorba despre umflarea excesivă a stomacului, provocată de prea mult aer înghiţit în timpul alăptării. Aerul inghiţit de copil formează o bulă, care irită diafragmul prin intermediul peretelui gastric, iritarea cauzând contracţii, care nu sunt altceva decât sughiţuri.

 

O manifestare normală

Pentru a combate sughiţul la bebeluşi, poţi încerca să îi dai celui mic câteva picături de apă călduţă, ceai sau lapte, însă niciun pediatru nu îţi garantează 100% succesul, şi asta pentru că e vorba de o manifestare naturală care permite bebeluşului, de exemplu, să elimine surplusul de aer înghiţit în timpul mesei. În acest caz, întreruperea sughiţului (când încă nu a fost eliminat tot excesul de aer) ar putea cauza colici. Iată de ce, unii pediatri recomandă mamelor să lase sughiţul să treacă de la sine, asta în cazul în care cel mic nu devine agitat sau sughiţul nu-l împiedică să doarmă.

De asemenea, poţi încerca să eliberezi stomăcelul bebeluşului de presiunea generată de aerul înghiţit prin bătăi uşoare pe spate, de la mijloc în sus către ceafă. În plus, poţi modifica poziţia copilului de pe o parte pe alta, pentru a mobiliza bula de aer.

 

Când trebuie să consulţi medicul?

Dacă sughiţul este foarte frecvent şi durează mai mult de 10-15 minute, ar trebui să consulţi medicul pediatru. Acesta trebuie să se asigure că sughiţul nu este asociat cu alte tulburări, cum ar fi hiperaciditate gastrică sau hernie hiatală.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton