Pentru sufleuri:
unt pentru uns formele
50 g zahar tos + 2-3 linguri pentru tapetat formele
175 g ciocolata neagra, rupta in bucatele
2 linguri smantana grasa
4 galbenusuri
5 albusuri
2 linguri lichior de portocale sau rom
un praf de sare
Pentru sosul cald de ciocolata:
150 ml de smantana grasa
25 g de zahar tos
100 g de ciocolata neagra, rupta n bucatele
25 g de unt
Pentru sos:
Se incalzesc smantana si zaharul pana ating punctul de fierbere. Amestecul se da la o parte de pe foc, se adauga ciocolata si untul, amestecand continuu, apoi se pastreaza la caldura.
Pentru sufleuri:
Se incalzeste cuptorul la 200 ºC si se asaza o tava in partea de sus a cuptorului. Se ung cu unt 6 forme de sufleu (sau cescute), se tapeteaza interiorul cu zahar (eliminandu-se excesul) si se tin la frigider pana e gata compozitia.
Se topesc ciocolata si smantana la bain marie. Dupa ce amestecul s-a racit, se adauga galbenusurile si lichiorul de portocale (romul).
Separat, se bat albusurile cu un praf de sare (sau o lingurita de zeama de lamaie) pana se intaresc. Se adauga, treptat, zaharul si se bate totul pana cand spuma capata o consistenta ferma. Se incorporeaza treptat, cu miscari lente, in amestecul de ciocolata, folosind un tel sau o lingura.
Se toarna compozitia in formele de sufleu si se sterg marginile vaselor. Se asaza formele in tava si se coc aprox. 10 minute, pana cand suprafata se intareste (sau chiar se crapa), mijlocul ramanand cremos.
Atentie, nu se deschide usa cuptorului, ca nu cumva compozitia sa se lase.
Sufleurile se servesc calde, cu sos de ciocolata.