Un studiu APC făcut pe 44 de tipuri de jeleuri din comerț arată că aceste produse care se adresează în special copiilor sunt adevărate bombe din cauza cantității foarte mare de zahăr pe care o conțin, dar și din cauza numărului mare de aditivi care se regăsesc în compoziția lor, unii dintre ei destul de periculoși.
APC trage un semnal de alarmă asupra unor astfel de produse alimentare bogate în zahăr și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății copiilor și nu numai.
În produsele analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, unii dintre ei extrem de periculoși, alții chiar interziși. La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici care nu sunt recomandați copiilor. Coloranții sintetici – caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow – pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen.
Cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.
Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de jeleuri analizate variază între 7 și 14 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 307,4 kcal și 382,5 kcal.
Citește și: Zahărul și sarea în alimentația copiilor
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi, arată APC.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc.).
Citește și: Cât zahăr are voie un copil
Efectele zahărului în alimentația copiilor:
Sursă: apc-romania.ro
Foto: