Streptococul beta hemolitic de grup B în sarcină – cât este de periculos

Streptococul Beta Hemolitic de Grup B (streptococcus agalactiae) este una dintre numeroasele bacterii care se găsesc în mod normal în organismul uman. Prezent în sistemul urinar, cel digestiv şi la nivelul aparatului reproducător, streptococul de grup B nu creează în mod obişnuit  probleme, de aceea cei mai mulţi dintre noi nu prezintă simptome şi nu ştiu că sunt purtători de streptococ beta hemolitic de grup B.  Lucrurile se complică atunci când eşti însărcinată, deoarece streptococul de grup B în sarcină poate fi extrem de periculos pentru copil.

Aproximativ 25% dintre femeile însărcinate sunt purtătoare de streptococ de grup B. Streptococul beta hemolitic de grup B în sarcină poate provoca infecţii ale tractului urinar, placentei, uterului şi lichidului amniotic. Mai departe, femeile pot transmite infecţia copiilor în timpul travaliului şi în timpul naşterii.

Cum poate fi diagnosticat streptococul beta hemolitic de grup B în sarcină

Streptococul de grup B poate fi identificat încă de la începutul sarcinii în secretia vaginală sau în urină. Însă testul pentru depistarea streptococului de grup B se efectuează de obicei între săptămânile 35 şi 37 de sarcină, deoarece acest streptococ este prezent în mod normal în organism, aşa că o recontaminare este posibilă oricând. Trebuie să ştii că prezenţa sa nu afectează dezvoltarea fătului, singurul pericol apărând la naştere.
În cazul în care testul a ieşit pozitiv, mamei I se vor administra antibiotice pe cale intravenoasă în timpul travaliului (gravida ar trebui să primească tratament cu cel puţin patru ore înainte de naştere).

Pe lângă femeile purtătoare de streptococ beta hemolitic de grup B, le mai pot fi administrate antibiotice în timpul travaliului şi femeilor care:

  • intră în travaliu înainte de a fi testate pentru streptococ de grup B (travaliu prematur);
  • nu au fost testate pentru streptococ de grup B şi au membranele fisurate (li se rupe apa cu cel puţin 12 ore înainte de naştere);
  • nu au fost testate pentru streptococ beta hemolitic de grup B şi au febră în timpul travaliului;
  • au avut o infecţie a vezicii urinare, cauzată de streptococ de grup B, în timpul sarcinii;
  • au mai avut un copil cu infecţie cu streptococ de grup B.

Streptococul beta hemolitic de grup B la nou-născut

Cei mai mulţi dintre copiii care sunt expuşi la streptococul beta hemolitic de grup B nu dezvoltă vreo problemă, însă pentru unii, streptococul de grup B poate fi extrem de periculos sau chiar fatal.
În cazul acestora din urmă, infecţia cu streptococ de grup B apare de cele mai multe ori în prima săptămână de viata, cel mai adesea chiar pe parcursul primelor 24 de ore. În aceasta perioadă are practic loc debutul precoce al bolii. Dacă infecţia cu stroptococ de grup B se declanşează de la o săptămână până la 3 luni de viaţă ale nou-născutului se consideră că debutul bolii este tardiv.

Simptomele infecţiei cu streptococ de grup B la nou-născut:

  • febră
  • tulburari respiratorii (murmur)
  • convulsii
  • moleşeală
  • rigiditate
  • anomalii ale ritmului cardiac şi ale tensiunii arteriale
  • lipsa poftei de mâncare
  • stare de nervozitate.

Infecţia cu streptococ de grup B la copii poate determina infectii în sânge (sepsis), infecţii pulmonare (pneumonie) şi infecţii ale fluidului şi membranelor care înconjoară creierul (meningita) sau, în unele cazuri, chiar moarte.

Bebeluşii infectaţi cu streptococ beta hemolitic de grup B sunt  trataţi cu antibiotice. Tratamentul ar trebui început cât mai curând posibil, pentru a putea preveni alte probleme.

Foto: thinkstockphotos.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton