Cel mai probabil, un parinte ingrijorat ca cel mic nu mananca suficient a avut intr-o zi un strop de inspiratie.
Asa s-a nascut o noua moda: pretentios, s-ar numi deco food', dar functioneaza perfect ca strategie anti-mofturi.
Gustari apetisante
Cei mai multi dintre parinti insista ca cel mic sa manance toate vitaminele si mineralele la o singura masa. Si dispera cand vad ca farfuriile raman pe jumatate goale.
Poate ti-ar fi util sa stii ca aproximativ 25% din necesarul de vitamine si minerale ar putea fi luat din gustari.
Copiii de acum mananca intre mese mult mai des ca cei din generatiile de acum 20 de ani. Asa ca lasa meniurile de restaurant si pregateste o gustare sanatoasa. Legumele si branzeturile sunt cele mai potrivite pentru o masa frugala. Dar nu numai ingredientele conteaza, ci si prezentarea.
Animale gustoase
Copiii de toate varstele iubesc personajele si animalele. Doar un strop de imaginatie iti trebuie si masa poate deveni extrem de distractiva. Practic, orice fel de leguma si fruct se poate transforma intr-un personaj hranitor.
Corpul personajului poate fi un morcov, un castravete, o rosie, un dovlecel, inabusit in prealabil, o vanata sau chiar un cartof.
Nasul, ochii, gura personajelor se fac cat mai colorate – pentru ochi se pot folosi bucatele mici de masline, negre sau verzi, sau boabe de piper, pe care copilul nu le va manca insa…
Pe post de par sau franjuri la o palarie' se pot folosi fire de marar sau patrunjel – bogate in vitamina C si pe care, de obicei, copiii le refuza cu incapatanare.
Dar cum ar putea rezista tentatiei de a lasa neatinsa palaria unui muschetar, de exemplu?
Atentie, animale!
In mod normal, nu am recomanda ca jucariile sa ajunga in bucatarie. Dar cand situatia devine disperata, putem trisa putin.
O solutie antimofturi s-ar putea dovedi crearea unei scene din alimentul altfel respins, acum combinat cu o jucarie preferata, ca intr-un tablou.
Imaginati-va o girafa in miniatura, din plastic (bine spalata in prealabil) cum isi iteste capul intr-un joc de-a v-ati ascunselea la nivelul unui pahar in care ati pus frunze de spanac crude sau bastonase de morcovi. Si, pe masura ce jungla dispare, animalutul iese la iveala.
Jocul de-a armata
Nu stiu de ce, jocul de-a avionasul s-a transmis cumva asa, din generatie in generatie, si orice mama disperata apeleaza la neatentia copilului pentru a-i indesa in gura o alta lingurita de mancare.
De ce sa nu incercam ceva mai interactiv?
Deci, faceti doua tabere: legume contra pilaf, de exemplu, sau carnita contra taitei. Puneti-l pe cel mic sa duca lupta – o lingurita din ambele tabere, pana cand va fi desemnat castigatorul.
Puzzle din legume
O prietena al carei fiu prezenta toate simptomele unui mofturos cronic a gasit, din intamplare, solutia. Intr-o zi, pregatea o salata de boeuf, pentru care taiase legumele cubulete.
Fiul ei de patru ani a inceput sa separe cubuletele de diferite culori – galbenul se ducea intr-o gramajoara, rosul gogosarilor forma o alta gramajoara, iar mazarea a fost adunata cu grija in alta parte.
Asa i-a venit mamei ideea sa faca un puzzle din bucatele de legume, iar Cosmin s-a lasat, pentru prima oara, convins sa se atinga de legume. Experienta s-a repetat apoi cu legume crude, cu ajutorul carora se creau de fiecare data alte tablouri de sezon.
Hranitor
Spanacul (bogat in vitamina A si potasiu), telina (cu compusii sai care normalizeaza presiunea sanguina), dovleceii (mustind de vitamina C si potasiu), broccoli (foarte recomandat si adultilor pentru proprietatile antioxidante si anti-cancerigene) nu ar trebui sa lipseasca din meniul copiilor de peste un an.
Alte idei
O barcuta realizata din dovlecei sau din vinete, un omulet din cartofi, o jungla sau o bariera de corali' facuta din broccoli, o armata de lancieri inarmati cu sparanghel (patru sulite' ofera jumatate din necesarul zilnic de vitamina B pentru copii cu varste intre patru si opt ani), o gradina' plina de buchetele de conopida (bogata in vitamina C si compusi anti-cancerigeni) – acestea sunt doar cateva idei usor de transpus in practica si care va vor incanta copiii. Incercati voi, impreuna, si alte modele'.
Atentie: Pericol de inec!
Fii foarte atenta la legumele crude. Copiii mai mici de trei ani se pot ineca destul de usor cu bucati de legume crude. Este recomandat sa inabusi putin legumele pentru a minimiza riscurile.