Sport si sanatate

Viata sanatoasa implica o alimentatie corecta, miscare, dar si un psihic echilibrat.

Un studiu publicat in revista Obesity arata ca parintii ar trebui sa zambeasca atunci cand ma­nan­­ca un aliment pe care doresc sa il consume si copiii lor. Cer­ce­­tatorii au constatat ca dorinta copiilor de a manca un anumit aliment este influentata de emotiile afisate de alti „consumatori, de exemplu, adulti fotografiati mancand alimentul respectiv.

O fotografie cu un adult mancand fericit un aliment il determina pe copil sa isi doreasca si el acel aliment, in timp ce un adult care arata „dezgustat de aceeasi mancare va reduce dorinta co­­pilului fata de acel aliment. Iar aici vorbim despre un aliment care ii place de la bun inceput copilului…

Studiul acesta a pornit de la un alt studiu publicat in 2008, in Preventive Medicine, care sugera parintilor sa creasca ei insisi cantitatea de fructe si legume consumate daca vor ca ju­ni­orii lor sa manance si ei canti­­tati­­ mai mari din aceste alimente. Pentru fiecare 100 de grame consumate de parinte, copilul va consuma inca 50 de grame in plus. Atentie, insa, la pericolul de a transmite semnale amestecate – o mama care insista ca micutul ei sa manance micul dejun, insa ea nu face acest lucru, sau un tata care spune copiilor sa manance fructe si legume, insa el nici nu se atinge de acestea.

Nu faceti abuz de „NU'

Nu este „sanatos sa le interzicem copiilor de la inceput anumite alimente despre care stim ca nu le sunt recomandate (gen chipsuri, snacksuri). Mai curand trebuie sa ii lasam sa exploreze, insa, in acelasi timp, sa le explicam pe intelesul lor care sunt dezavantajele acestora si de ce ar trebui sa consume alte alimente, lasandu-le pe acestea doar pentru un consum „ocazional. De cate ori putem, e bine sa ii implicam pe copii in cumpararea alimentelor si prepararea lor. Copiilor le place sa fie bagati in seama si sa se simta utili. Participand la etapele de pregatire, crestem sansele sa accepte mai usor produsul final.

Sportul si starea de bine

Activitatea fizica stimuleaza producerea de endorfine. Rezultatul este o stare de confort, energizare, euforie. Endorfinele au un rol important si in inlaturarea durerii si, implicit, a stresului indus de aceasta.
Sportul te ajuta sa intri intr-un contact mai eficient cu realitatea. Daca esti atent la senzatiile tale corporale, iti intrerupi sirul de ganduri generate de mintea ta. Un astfel de proces are relevanta, din cauza cercului vicios ce se formeaza atunci cand gandurile negative te determina sa selectezi acele informatii care vin sa ti le confirme. Sportul il intrerupe, prin decentrarea de pe gandurile generatoare de stres.

Una dintre modalitatile importante prin care exercitiile fizice constante sustin starile pozitive, de bine este mentinerea unui echilibru intre cele doua ramuri ale sistemului nervos autonom: sistemul simpatic si cel parasimpatic. Ramura simpatica este responsabila de reactiile numite „lupta sau fugi!. Ea iti permite sa fii vigilent la pericole si sa te „activezi, astfel incat sa te poti proteja. In cazul in care sistemul nervos simpatic este hiperactiv, esti mereu incordat si tensionat. Parasimpaticul are sarcina opusa, te ajuta sa te relaxezi, sa fii calm. Un echilibru intre cele doua sisteme duce la o adaptare mai buna la mediu si la inlaturarea starilor de anxietate.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton