Cei micuti plang deseori, cand li se face foame, cand vor sa ii schimbi, cand au dureri sau chiar cand sunt nedormiti. In general vorbind, bebelusii plang cand ceva nu le este pe plac, insa uneori se poate intampla sa planga mai puternic sa ai de-a face cu spasmul hohotului de plans. Vezi ce este si cum trebuie sa procedezi in cazul spasmul hohotului de plans la bebelusi, atunci cand acest lucru se intampla.
Spasmul hohotului de plans te poate speria foarte tare, insa de cele mai multe ori este inofensiva. Aceste atacuri pot aparea destul de frecvent la unii copii, care altfel sunt perfect sanatosi.
Spasmul hohotului de plans poate parea o convulsie, insa nu este.
Nu este dureroasa pentru copil si multi dintre ei scapa de spasmul hohotului de plans pana la cel tarziu 6-7 ani.
Acest fenomen poate aparea sub doua forme, una mai usoara, in care copilul doar se albeste la fata, iar cealalta mai puternica, caz in care copilul se albastreste. Cea de-a doua versiune a spasmului hohotului de plans este mai intalnita.
De multe ori, un spasm al hohotului de plans se va declansa ca urmare a unei sperieturi sau ca reactie la durere, suparare puternica.
Daca cel mic are un spasm al hohotului de plans va plange, evident, apoi va expira mult aer din plamani, dar nu va mai inspira pentru cateva secunde bune.
Fata, buzele cu precadere, se pot albastri, iar copilul poate lesina deseori.
Indiferent de intensitatea spasmului hohotului de plans, copilul va incepe sa respire cam intr-un minut si isi va reveni.
Copilul nu trece prin aceste episoade in mod intentionat, ci este raspunsul involuntar al organismului la anumiti stimuli. Reflexele ii schimba copilului ritmul respirator, pulsul si tensiunea, lucru care il face sa lesine.
La scurt timp dupa un astfel de episod este recomandat sa fie vazut de un medic, pentru a elimina totusi alte posibile cauze pentru manifestare.
Daca la medic se constata ca a fost vorba despre un spasm al hohotului de plans, asteapta-te la mai multe, uneori declansate chiar si de tantrumuri.
Cand iti dai seama ca cel mic trece printr-un astfel de moment, fa tot posibilul sa il asezi in pozitie orizontala sau sa il tii in brate, caci e probabil sa lesine si s-ar putea lovi.
Dat fiind ca nu este o afectiune medicala, spasmul hohotului de plans nu are propriu-zis un tratament.
Unii copii pot avea si mai multe astfel de crize pe zi, in timp ce altii pot avea doar una pe an.
Singurul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand cel mic lesina este sa-l intinzi, incat sangele oxigenat sa ii urce la creier si sa il trezeasca.
In cazuri foarte rare, spasmul hohotului de plans poate avea ca rezultat oprirea respiratiei. Daca cel mic nu incepe sa respire dupa 1 minut, suna imediat la ambulanta.
Daca episodul se prelungeste, incepe manevrele de prim-ajutor pana la sosirea ambulantei.
Sursa: webmd.com
Imagine: Shutterstock