petalele de la 50 trandafiri parfumati,
un pachet sare de lamaie,
1.5 kg zahar la 1l apa.
Se aleg petalele de la 50 trandafiri parfumati (pentru dulceata), fara sa li se taie partea alba. Se fierb in clocot 10 minute in 4l apa impreuna cu un pachetel cu sare de lamiie. Zeama se lasa acoperita pana a doua zi apoi se filtreaza prin tifon, pe care s-a asezat un strat subtire de vata.
La 1l zeama se pune 1 kg zahar. Se amesteca pe foc, pana cand se dizolva zaharul, apoi siropul se lasa sa fiarba in clocot 10 minute, intr-un vas mare. Se supravegheaza indeaproape, deoarece spuma care se formeaza da repede in foc. Se amesteca in timpul fiertului ca sa dispara spuma. Siropul se toarna clocotit in sticle (ca si bulionul), care se vor lega cu celofan, se vor pune in paturi si se vor lasa astfel pana a doua zi.