Se plange de dureri de cap sau de maxilar? Este obosit si iritabil? Nu neglija aceste simptome, caci este posibil sa aiba sinuzita.
O boala care, netratata la timp, se poate croniciza rapid. Banale si lipsite de gravitate, rino-faringita sau guturaiul necesita doar cateva masuri terapeutice simple.
Totusi, exista persoane si in special copiii, la care aceste afectiuni se pot complica si pot genera o complicatie ceva mai grava: sinuzita. De asemenea, sinuzita poate aparea si ca urmare a unei gripe sau infectii dentare.
Cum? Infectia aparuta in fosele nazale se poate propaga spre sinusuri, producand inflamarea mucoasei care „tapiteaza sinusurile. Inflamatia impiedica evacuarea normala a secretiilor sinusale, ceea ce favorizeaza aparitia si persistenta unei infectii.
Din punct de vedere anatomic, toti oamenii au opt sinusuri (patru perechi): doua maxilare, doua frontale, doua sfenoidale si doua etmoidale. Sinusurile frontale se situeaza intre sprancene (chiar langa orbite, deasupra nasului).
Cele sfenoidale sunt situate mai spre interiorul craniului. Sinusurile maxilare sunt localizate de o parte si de alta a narilor, fiind cele mai mari dintre sinusuri, iar sinusurile etmoidale se gasesc in regiunea situata intre deasupra si dedesubtul ochilor, de o parte si de alta a nasului. Sunt formate din mai multe „buzunarase pline cu aer.
Dar ce sunt sinusurile? Niste cavitati osoase pline cu aer (ca niste camere goale), situate la nivelul oaselor fetei, grupate langa orbite si nas. Ele comunica cu fosele nazale printr-o serie de mici orificii care asigura trecerea aerului.
Rolul acestora este de a incalzi aerul pe care il respiram si de a fabrica mucus pentru nas si faringe (mucusul „aduna particulele de praf si mizeriile).
La copil, dezvoltarea micilor „camarute ale sinusurilor nu este completa decat aproape de varsta adolescentei, deoarece cavitatile osoase cresc progresiv pana la fixarea lor definitiva dimensionala de la varsta adulta.
Cea mai frecventa sinuzita
Un nou-nascut vine pe lume cu minuscule sinusuri maxilare si cu sinusuri etmoidale abia schitate. De aceea, sinuzitele se intalnesc rar la bebelusi.
La un copil mai mare, insa, o raceala sau o rino-faringita poate favoriza aparitia sinuzitei. In functie de sinusurile afectate, se disting mai multe forme de sinuzita:
Sinuzita etmoidala – Este sinuzita cea mai frecvent intalnita la copii si este deosebit de periculoasa. Cei mici pot face sinuzita etmoidala in urma unei rino-faringite, de exemplu. Daca observi o umflatura la radacina nasului, intre ochi, du imediat copilul la medic, caci acest tip de infectie poate conduce la meningita si poate lasa sechele neurologice.
Sinuzita etmoidala – provoaca dureri in spatele si in interiorul globilor oculari, precum si dureri de cap frontale. Temperatura poate atinge valori de 39ºC – 40ºC.
Sinuzita frontala – Sinuzita frontala nu poate aparea decat la copiii de peste opt – zece ani, caci inainte de aceasta varsta sinusurile frontale nu exista. Este o forma destul de rar intalnita.
Se manifesta prin durere in regiunea sprancenelor si dureri de cap frontale. Sinuzita frontala „blocata (orificiul sinusului este blocat, iar secretiile purulente nu pot fi drenate) se poate complica cu un abces cerebral sau cu meningita.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2