Singurele sfaturi de parenting de care ai nevoie cu adevarat

Cand vine vorba despre parenting si cresterea copiilor, toata lumea are o opinie, un sfat sau o parere.

Parintii aflati la primul copil se trezesc astfel bombardati din toate partile cu sfaturi, uneori contradictorii si devin confuzi.

Sute de experti au fost de acord, ca sunt doar cateva sfaturi de parenting de care au nevoie parintii, cu adevarat.

1. Lasa-ti copilul sa aiba esecuri

Este bine sa il lasi sa invete din propriile greseli din cand in cand, sa se descurce fara ajutorul tau. Majoritatea parintilor stiu ca fiul sau fiica lor se poate descurca intr-o situatie, insa decid sa intervina si sa ii ajute ca sa le usureze munca.

Ce trebuie retinut sunt efectele pe termen lung, astfel ca un adolescent care stie sa isi spele singur rufele este de preferat unor momente scurte de discomfort minor in copilarie.

Inainte de a ta grabi sa iti ajuti copilul cu o sarcina ce implica activitate fizica, intreba-te intai daca este in pericol. Apoi, gandeste-te daca copilul tau poseda toate abilitatile pentru a duce la bun sfarsit sarcina. Daca raspunsul este „da”, la ambele intrebari, atunci este momentul sa faci un pas in spate si sa il lasi sa se descurce singur.

2. Respecta cele 3 reguli de aur ale temelor pentru acasa

Regula numarul 1:  intotdeauna incepe cu ce este mai greu de facut
Regula numarul 2: fara tehnologie (in masura in care se poate, dar in special fara telefonul mobil sau televizor)
Regula numarul 3: Imediat ce ati terminat de rezolvat temele, pregatiti ghiozdanul pentru a doua zi.

Respectand aceste trei reguli simple, copilul va avea un program bine stabilit, care il va ajuta sa delimiteze foarte bine momentul in care trebuie sa isi faca temele, de acelelate activitati.

3. Nu uita de acronimul FASO

De cele mai multe ori, accesele de furie ale copiilor apar pentru ca acestora le este Foame, sau sunt Agitati, se simt Singuri sau Obositi (FASO)

4. Planifica acte de bunatate

Copiii trebuie sa invete de mici ca este foarte important sa ii ajute pe cei din jur si ca trebuie sa faca asta zi de zi, nu doar ocazional. Provoaca-ti copilul sa faca in fiecare zi cate o fapta buna, pentru altcineva, fie ca isi ajuta un coleg la teme, ca ofera scaunul intr-un mijloc de transport sau ca renunta la o jucarie in favoarea unui copil mai mic.

5. Pastreaza cu strictete ora de culcare

Un studiu publicat in anul 2013, in Jurnalul de Pediatrie, a descoperit ca cei in varsta de 7 ani, care nu au un program de somn bine stabilit, au mult mai multe probleme decat copiii de aceeasi varsta care au o rutina clara in ceea ce priveste somnul. In plus, cu cat dura mai mult lipsa unui program de somn, cu atat problemele se inrautateau.

Astfel ca, sfatul psohologului Heather Taylor este ca orice copil trebuie sa aiba o rutina inainte de culcare si sa se respecte cu strictete ora de culcare.

6. Lasa-ti copilul sa citeasca ceea ce vrea

Copiii care citesc din placere, vor excela din punct de vedere academic, nu doar pe partea de filologie si arte ci si pe ramura matematicii, asa cum releva un studiu efectuat de Institutul de Educatie din Londra.

Desi iti doresti sa il vezi citind Dickens, nu il forta sa o faca daca el prefera sa citeasca, de exemplu, carti politiste sau de aventuri scrie de autori necunoscuti. Orice va citit copilul este bine pentru ca ii insufla placerea de a citi.

7. Nu iti plati niciodata copilul sa isi faca curat in camera

Daca ii dai un leu ca sa isi faca patul, data viitoare cand ii vei cere ajutorul, o sa te intrebe cati banuti primeste daca te ajuta si de ce ar face ce l-ai rugat gratis cand a fost platit pentru a-si face patul. Alyson Shafer, expert in parenting, spune ca ii poti da copilului o alocatie, ca sa il inveti ce inseamna banii si care este valoarea lor, insa nu trebuie sa asociezi banii cu anumite sarcini.

8. Arata-i un comportament curajos

Vrei sa ai un copil curajos? Copiii vor fi mult mai greu de tulburat daca te vor vedea ca iti asumi niste riscuri sanatoase.

David Allyin, autorul unei carti motivationale spune ca „multi adulti nu se duc singuri la film pentru ca se vor simti rusinati sa fie vazuti stand singuri. Sfatul meu este sa te duci la film si neinsotit si apoi sa vorbesti cu copiii tai despre asta. La fel, daca cei mici te vor vedea ca razi atunci cand realizezi ca ai stat cu tricoul intors de dos toata dimineata, poate ca se vor amuza si ei, in loc sa se simta rusinati, atunci cand li se va intampla si lor.”

9. Nu primi comenzi speciale de mancare

Dieteticianul Ellyn Satter, spune ca este treaba copilului sa invete sa manance ceea ce mananca si parintii lui. In loc de scenariul in care i se spune copilului ca fie mananca ce are in farfurie, fie ramane nemancat, Ellyn Satter ne sfatuieste sa pregatim mai multe feluri de mancare: un fel principal, apoi paste si orez, fructe si legume, lapte. In acest fel, copilul poate manca doar pastele si legume si isi va lua proteinele din lapte.

Medicul pediatru Stephen Daniels, spune ca ceea ce mananca un copil in cursul unei zile sau a unei saptamani, este mult mai important decat o singura masa echilibrata.

10. Mare atentie la varsta de 14 ani

Aceasta este varsta la care majoritatea copiilor incep sa cedeze presiunii de grup. Daca vrei sa iti ajuti copilul in aceata perioada fii deschisa, implica-te in viata lui zi de zi, intreaba-l in fiecare seara ce mai fac prietenii lui, ce au facut peste zi. Acest tip de atitudine te va ajuta sa vezi si sa stii ce se intampla in viata copilului tau.

11. Combate frica cu bun simt

Daca ii este teama de caini, nu il determina sa traverseze strada cand apare un caine, ci in schimb inceaca sa demistifici frica. Cand vedeti un catel ca se apropie, spune-i „Uite, un catelus! Hai sa il intrebam pe proprietar daca putem sa il mangaiem sa vedem ce blanita moale are”.

Atunci cand este vorba despre momente tensionate (poate sa fie vorba despre momentul in care merge la vaccin, de exemplu), inceaca sa ii arati simpatie insa fara sa fii prea emotionala. Spune-i ca va fi in regula si ca se va termina totul in cateva minute, nu ii spune ca stii ca doare.

12. Ca sa il determini sa faca liniste, vorbeste tu mai incet

Daca faci acest lucru, determini copilul sa se concentreze pe ceea ce spui. Spune-i in soapta „daca vrei sa auzi ce urmeaza sa facem, sari intr-un picior”, cu siguranta va avea efectul dorit si vei obtine si cateva zambete in plus.

13. Puteti intai tie masca de oxigen

Cu alte cuvinte, ai grija de tine intai, pentru ca altfel nu te poti ocupa asa cum trebuie de copii. Parintii care se priveaza de odihna, mancare, distractie sau relaxare de dragul copiilor, nu fac niciun bine nimanui.

Psihiatrul infantil Fred Stocker, spune ca oamenii se simt vinovati atunci cand muncesc foarte mult asa ca vor ca tot timpul pe care il au liber, sa il ofere copiilor, insa risca sa fie secati emotional si epuizati.

Un weekend la spa nu pare realistic pentru multi parinti insa o baie relaxanta de 15 minute dupa ce ai venit de la serviciu, este ceva ce poti si trebuie sa faci pentru tine.

Sursa: realsimple.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton