Sindromul morţii subite este cea mai mare teamă a oricărui nou părinte. Un bebeluş aparent sănătos, de obicei mai mic de un an, fără antecedente medicale, adoarme şi nu se mai trezeşte.
Realizarea autopsiei, examinarea casei şi a camerei în care a dormit bebeluşul, analiza dosarului său medical, de cele mai multe ori nu pot dezvălui cauzele morţii.
Potrivit cercetărilor, deşi rata morţii subite în rândul bebeluşilor a scăzut cu 50% din 1983, în SUA se înregistrează în jur de 2.500 de cazuri pe an şi alte câteva mii în restul lumii.
Posibili factori de risc:
Recomandări:
1. Plasarea bebeluşului pe spate în timpul somnului reduce riscul morţii subite cu 25 până la 50%. O altă variantă, dar nu la fel de eficientă, este să doarmă pe o parte. Aceste recomandări sunt pentru bebeluşii sănătoşi.
Cei care suferă de probleme sau anomalii respiratorii şi se simt mai bine dormind pe burtă nu ar trebui puşi să doarmă numai pe spate fără recomandarea medicului.
Somnul culcat pe spate duce la aplatizarea capului bebeluşului, oasele acestuia nefiind încă bine formate. Acest aspect este de natură cosmetică şi nu necesită tratament. Totuşi, poţi evita situaţia, plasând capul bebeluşului în diferite poziţii în timpul somnului.
Când nu doarme, poţi să îl pui pe cel mic să stea şi pe burtă.
2. Foloseşte un pătuţ cu saltea fermă, nu moale. Pernele, paturile, animalele de pluş pot duce la o acumulare de dioxid de carbon lângă bebeluş, ceea ce creşte riscul morţii subite.
3. Păstrează camera copilului bine aerisită şi fără urmă de fum de ţigară.
4. Nu îl îmbrăca prea gros şi nu face prea cald în camera. Menţine o temperatură constantă.
5. Alăptează-l, dacă este posibil.
6. Foloseşte suzeta. Un studiu publicat în British Medical Journal' arată că la bebeluşii care dorm cu suzeta riscul morţii subite se reduce cu 90%.
7. Dacă îţi culci copilul în aceeaşi cameră cu tine în primele luni de viaţă, nu numai că facilitezi alăptarea pe timpul nopţii, nemaifiind nevoie să te deplasezi în camera lui, dar se creează şi o legătură mai puternică între voi şi vei simţi atunci când ceva nu este în regula cu micuţul. Citeşte mai multe despre co-sleeping.
Foto: shutterstock.com