Zilele s-au scurtat, soarele apare mai rar, iar corpul nu mai poate sinteziza vitamina D. Iar dacă bebelușul tău crește accelerat, există toate premisele să apară primele semne de rahitism.
Uite care sunt primele semne care îți indică faptul că cel mic suferă de rahitism și ce să știi despre suplimentarea cu vitamina D.
De ce e importantă pentru organism vitamina D
Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul și fosforul, ambele fiind elemente esențiale pentru formarea oaselor. Tot această vitamina este importantă pentru sistemul imunitar și cardiovascular și ajută la prevenirea anumior boli cronice legate de sistemul imunitar și vcardiovascular în viașa de adult. Încă din primele luni de viață este importantă să se suplimenteze aportul de vitamina D, pentru că organismul nu o poate furniza doar din alimentație. În lipsa vitaminei D, apar primele semne ale rahitismului.
Semne că bebelușul suferă de rahitism
Cum previi rahitismul
Mai în glumă, mai în serios, medicii pediatri ne sfătuiesc să facem suplimentarea cu vitamina D până la măritiș/însurătoare. Primii 7 ani din viață sunt cei mai importanți. În această perioadă nu trebuie neglijată suplimentarea cu vitamina D. În trecut, profilaxia rahitismului se făcea prin injecții din 2 în 2 luni, cu doze mari, de 200.000 de unități. După vârsta de un an, injecțiile se făceau din 6 în 6 luni. Deși forma de tratament se mai păstrează și azi în cazul copiilor care au probleme de absorbție (vitamina D adminsitrată oral nu se fixează în cazul lor), acum există o mulțime de preparate, picături sau tablete masticabile, care suplinesc lipsa de vitamina D
Indiferent că sunt alăptați sau nu, sugarii trebuie să primească minim 400 de UI pe zi de vitamina D, încă din primele zile de viață – recomandă Academia Americană de Pediatrie. Doza trebuie ajustată în cazul copiilor care suferă de boli cronice sau care iau anumite medicamente care au ca efect secundar apariția rahitismului.
În cazul copiilor hrăniți cu formulă, trebuie să se țină cont de cantitatea de vitamina D existentă deja în formulă. Dacă cei mici beau 1000 ml formulă pe zi, parte din necesarul de vitamina D este deja acoperit, iar medicul va recomanda cantitatea de vitamina D suplimentară luând în calcul alimentația celui mic. Excesul de vitamina D, deși rar întâlnit, se manifestă prin constipație sau diaree, greață, vărsături, deshidratare, pierdere în greutate inexplicabilă, slăbiciune a mușchilor, dureri severe de cap, oboseală, iritabilitate.
foto Shutterstock